FR de Scrimă a desemnat-o pe Bianca Pascu ”Sportivul anului 2017”

Frumoșii oameni ai scrimei din România s-au întâlnit, conform obiceiului, la final de an, la ”Gala Eroilor cu Mască”. Iar federația i-a premiat, cu această ocazie, pe cei mai valoroși performeri ai ei din 2017. Titlul de ”Sportivul anului” i-a revenit Biancăi Pascu, medaliată cu bronz la Campionatul European de seniori de la Tbilisi (Georgia), în proba individuală de sabie. Dinamovista, o demnă urmașă a campioanei mondiale Dorina Mihai, a fost urmată în clasament de Amalia Tătăran (CS Dinamo), medaliată cu argint în proba individuală de spadă la CE de tineret de la Minsk, și de Iulian Teodosiu (CS Dinamo), medaliat cu bronz în proba individuală de sabie, la aceeași competiție.

Spadasina Ana Maria Brânză, campioană olimpică la Rio, în 2016, actualmente vicepreședinte al FR de Scrimă, și antrenorul echipei feminine de spadă, Dan Podeanu, au primit un premiu special pentru revenirea anului.

De asemenea, au fost premiați președinții cluburilor care au dat cei mai numeroși sportivi la loturile naționale de scrimă: Liliana Gafencu (CS Dinamo) și Cristian Petrea (CSA Steaua). 

Campioană olimpică la floretă, actualmente președinte al FR de Scrimă, Laura Badea Cârlescu a evidențiat reușitelor scrimerilor noștri în 2017: ”Aș spune că a fost un an reușit, chiar dacă nu am obținut o medalie la Campionatele Mondiale, ci doar un loc 6 cu echipa masculină de sabie. Suntem încrezători. Este primul an din ciclul olimpic, iar calificările (n.a. – pentru Tokyo 2020) încep abia la sfârșitul anului 2018. Am încredere în ei că vor forma echipe puternice, mai ales că acum avem posibilitatea la toate armele să luăm medalii. Am crezut întotdeauna în Bianca, care a avut o evoluție foarte bună încă de la sfârșitul anului trecut. M-am bucurat din tot sufletul de rezultatele obținute de ea, anul acesta, și sunt convinsă că le va repeta și în 2018. Revenirea Anei Maria Brânză le-a motivat și mai mult pe fete (n.a. – de la spadă), le-a dat mai multă încredere. Se vede și în componența echipei o altă atmosferă, o altă poftă de antrenament. Îmi doresc ceea ce Ana își dorește și ea în 2018. Să aibă plăcerea de a lupta și să obțină cât mai multe medalii la Europene și Mondiale”.

Fotografii: Marian Valentin Burlacu

”Anul 2017 a fost unul dificil, cu foarte multe schimbări, și la federație, și în echipa de spadă fete, și în echipa de sabie masculin, dar ce nu te doboară te face mai puternic. Eu cred că a fost un an pentru a strânge relațiile în cadrul echipei și a evalua viitorul la adevăratul potențial care există acum în scrima românească. Lucrurile trebuie făcute încet, cu răbdare, fiecare pas contează. Trebuie să muncești și doar așa rezultatele vor veni”
Mihai Covaliu, președinte COSR

Clasamentul celor mai buni scrimeri români în 2017
1. Bianca Pascu – medalie de bronz la CE de seniori de la Tbilisi (sabie)
2. Amalia Tătăran – medalie de bronz la CE de tineret de la Minsk (spadă individual) și medalie de bronz la CE de seniori de la Tbilisi (spadă echipe)
3. Iulian Teodosiu – medalie de argint la CE de tineret de la Minsk (sabie individual)
4. Echipa feminină de spadă senioare a României (Raluca Sbîrcia, Adela Danciu, Greta Vereș și Amalia Tătăran) – medalie de bronz la CE de seniori de la Tbilisi
5. Echipa feminină de floretă cadete a României (Anca Săveanu, Raluca Drăghici, Rebeca Cândescu, Andreea Gheorghe) – medalie de argint la CE de cadeți de la Plovdiv
6 Echipa masculină de sabie cadeți a României (Matei Aniculaesei, Răzvan Stănescu, Andrei Paștin, Rareș Ailinca) – medalie de bronz la CE de cadeți de la Plovdiv
6. Echipa masculină de spadă cadeți a României (Adam Macska, Mihai Bigea, Alexandru Oroian, Balasz Szilagyi) – medalie de bronz la CE de cadeți de la Plovdiv

Federația Română de Scrimă i-a recompensat, totodată, și pe oamenii care stau ”în umbra” sportivilor.

Cei mai valoroși antrenori
Florin Zalomir și Cosmin Hănceanu – lotul național de sabie seniori
George Epurescu și Alina Ciuculescu – lotul național feminin de spadă senioare
Florin Gheorghe și Petre Ducu – lotul național de floretă cadete
Marius Gălățanu, Adrian Cârlescu Badea și Rareș Dumitrescu – lotul național de sabie cadeți
Nagy Lehel și Radu Podeanu – lotul național de spadă cadeți

Cei mai valoroși antrenor de la cadeți și juniori
Florin Gheorghe – floretă cadeți și juniori
Adrian Cârlescu Badea – sabie cadeți și juniori
Petre Ducu – floretă cadete și juniore
Nagy Lehel – spadă cadeți și juniori
Alexandru Sirițeanu – sabie junioare
Cătălina Anghel – sabie cadete
Cornel Milan – spadă junioare
Marcela Mincu – spadă cadete