OPINIE / Alin Buzărin face o paralelă: Ianis, urmașul lui Ilie

Ca un făcut, ca și făcutul acela ca autogolul Craiovei să pice în fatidicul minut 8, ca un făcut, spuneam, la doar o zi după ce Ilie Balaci a intrat în eternitate, Ianis Hagi a făcut douăzeci de ani și a intrat în maturitate.

Probabil că în familia Hagi a fost o aniversare reținută, atât Ianis, cât și mai ales Gică știu perfect și exact cine a fost Ilie Balaci și nu prea ai chef de sărbătorit în asemenea momente. Alt imens fotbalist român, Marcel Răducanu, care a împlinit 64 de ani chiar în ziua morții lui Ilie a spus că nu petrece și că e cea mai tristă zi de naștere din viața lui.

Întrebat nu demult, să tot fie vreun an, dacă există vreun tânăr fotbalist român care să-i semene cât de cât, Ilie Balaci n-a ezitat cu răspunsul. Da, există, el e Ianis Hagi. Și într-adevăr așa e. Ilie Balaci n-a vândut niciodată bilete de favoare, n-a făcut niciodată vreo afirmație de care să nu fie sută la sută convins.

Ca fotbalist, Ianis parcă aduce mai mult cu Ilie Balaci decât cu propriul său tată. În primul rând are ambele picioare. Apoi, încearcă să le facă pe toate, așa cum proceda și Ilie. Gică era și el lider, avea stângul acela magnific, dar era mult mai pliat efortului colectiv. Sigur că lui Ianis îi mai trebuie acea ambiție acerbă a lui Ilie de a câștiga mereu, îi mai trebuie exercițiu la lovitura de cap, care la Ilie era perfectă, poate îi mai trebuie chiar un pic de forță în picioare, care să-i permită acele ruperi de ritm în preajma careului advers. Și chiar o îmbunătățire a vitezei. Duminică, în ziua morții lui Ilie, când televiziunile l-au omagiat, s-a dat de zeci de ori acel gol din finala Cupei cu Steaua, când fundașii Stelei, fără minge, n-au reușit să-l prindă pe 40-50 de metri pe Balaci, care trebuia să aibă grijă să controleze, în plin fuleu, și mingea pe care o ținea la picior!

În curând va fi vremea anchetelor de final de an. Dau de acum, din octombrie, răspunsul pentru decembrie. În opinie personală, fotbalistul român al anului 2018 e Ianis Hagi, mai ales pentru ce-a făcut la echipa de tineret. Urmat imediat de portarul Radu. Abia apoi vin ”seniorii”, la destulă distanță.

Dacă Ianis va primi sufragiul, atunci va cuceri trofeul la 20 de ani, la aceeași vârstă la care a devenit și tatăl său pentru prima dată cel mai bun fotbalist român.

Pace eternă, Ilie Balaci! La mulți ani, Ianis Hagi! Viața merge înainte!