OPINIE / Buzărin scrie despre Național Arena: Gazonul, Firea lucrurilor și necesitatea unui stadion propriu pentru FCSB

 

Primărița a închis stadionul. Dacă o întrebi de ce, nu va zice că din cauza terenului impracticabil, ci din cauza presei și a DNA-ului. Presa, adică Gsp, ar fi de vină că ar fi semnalat DNA contractul de mentenanță dintre proprietar, adică Primărie, și firma lui Tata-Nașu. Nu e adevărat! Presa doar a scris, nu e treaba ei să facă jalbe, ci să-și informeze cititorii. Că s-a sesizat DNA și s-a ajuns la anularea contractului, e cu totul altceva. De aceea e DNA instituție a Statului, ca să se sesizeze!

Doamna primar general e un fost ziarist de succes, batailleur în talk-show-ri, persoană cu opinie ascuțită, care timp de vreo două decenii a observat ce era de obsercvat, a criticat ceea ce era de criticat. Acum, de pe soclul înaltei funcții publice, nu sesizează că un contract între fina, primar și nașul, chiriaș al Arenei, nu e în regulă. I se pare o chestiune normală, ca un dar de nuntă, ca un plocon de Lăsata Secului, ca o taină personală la care nu trebuie să aibă acces nici presa, nici DNA-ul, nimeni!

Și, la mijloc de noiembrie, închide porțile Arenei! Ce se mai poate face acum la gazon, că e frig, iarba nu mai răsare, ziua e scurtă? Nu se mai poate face mare lucru! Stadionul va fi deschis, probabil, în februarie, dar terenul va fi la fel de prost, va fi un alt scandal, iar Arena se va închide din nou. De vină vor fi tot presa și DNA-ul, în nici un caz Primăria, care nu e în stare, de peste 7 ani, să asigure un gazon decent pe un stadion pentru care a plătit peste 150 de milioane de euro.

Închiderea nu e o soluție. E ca și cum s-ar închide Atheneul pentru că nu e hârtie igienică la baie, Gara de Nord pentru că la o casă de bilete e un geam spart sau Catedrala Mântuirii fiindcă pe o icoană s-a așternut praf. Soluția ar fi ameliorarea, măcar parțială, a gazonului, acum, iar în primăvară înlocuirea lui la modul serios, fără comisioane, cumetrii, nășii și alte obiceiuri ale pământului.

Aflat în imposibilitatea de a organiza pe Arena Națională meciurile cu Viitorul, Gaz Metan și, mai ales, cu CFR, marele, solidul, stabilul financiar club FCSB trebuie să se gândească tot mai serios să-și construiască un stadion propriu. Când vinzi fotbașiti unul după altul cu multe milioane de euro, poți găsi în jur de 15 milioane (atât a costat stadionul de la Ploiești) să-ți construiești undeva, la Berceni, la Pipera, locuri se mai găsesc, arena ta personală, cu vreo 15.000 de locuri, cu gazonul tău, cu întreținerea ta. Joci acolo majoritatea meciurilor, iar pe Arena Națională (unde la partide cu adversari de pluton nu-ți vin mai mult de două-trei mii de oamdeni) să te duci doar pentru derbyurile cu Dinamo, cu Craiova, eventual cu CFR.

Cum la FCSB s-au cheltuit în ani milioane de euro pe fotbaliști care au dat chix, cum s-au plătit sume imense drept comisioane către diverși impresari, la fel de bine s-ar putea da bani pentru un stadion micuț, cochet, cald, unde echipa să se simtă acasă și să nu mai depindă de nisipurile mișcătoare ale Primăriei.