Jurnaliștii de sport care ne-au spus adio în 2018

În aceste zile când cei mai mulți dintre noi ne-am relaxat, profitând de tihnitele zile oferite de marea sărbătoare a creștinismului, Crăciunul, încă un jurnalist de sport părăsea această lume, este vorba de comentatorul radio, Mugur Corpaci.

Anul 2018 a fost unul trist din acest punct de vedere, Corpaci închizând o listă destul de lungă a celor care au slujit sportul cu condeiul, mașina de scris, microfonul, aparatul foto ori computerul. Plecarea noastră de pe pământ într-o altă lume este ceva firesc, dar nici după atâtea secole nu ne putem obișnui cu această situație, neputând astfel controla tristețea care ne inundă sufletele atunci când se întâmplă un asemenea eveniment.

Meseria de ziarist sportiv nu este, așa cum cred destui inepți, o distracție perpetuă. Foarte mulți dintre acești pomeniți inepți, cei mai mulți semianalfabeți care nu se ridică nici la negrul de sub unghie al celor contestați, se înghesuie care mai de care să-i înjure felurit pe oamenii din presă în secțiunile de comentarii ale diverselor articole, adresându-le acolo cele mai murdare invective, adesea sub mantia anonimatului.

Fără a fi un erou, ziaristul român în general, cel de sport în special, este nevoit să depună o muncă complexă și susținută de informare și redactare într-un context deloc comod. Dacă în anii 90 condițiile de lucru și condiția lui în general era una acceptabilă, în ultimele decenii acestea au devenit tot mai greu de suportat. Concediat de cele mai multe ori, dacă nu tăiat la salariu care și așa era mic și de cele mai multe ori întârzia, s-a văzut adesea obligat să-și neglijeze familia, fiind nevoit să fie în priză în momente când cei mai mulți semeni de-ai lui se relaxează. Totodată trebuie să fie cu ochii în patru, pentru că pericolul poate veni din orice loc, începând de la cei incriminați în materialele lor până la șefii și chiar proprii colegi. Ori toate acestea lasă urme, chiar adânci, remarcând că în ultima vreme tot mai mulți ziariști de sport dacă nu au părăsit această lume prematur, la vârste când încă ar mai fi avut destule de primit de la viață, au contactat maladii dintre cele mai grave.

Ei ne-au părăsit în acest an

15.03.2018          Adrian Vasilescu (n. 29.11.1946), ziarist ani buni la „Sportul” devenit la finele lui 1989 „Gazeta Sporturilor”.

16.04.2018          Dan Mucenic (23.11.1951), ziarist important care a activat la mai multe publicații, scriind mult și despre sport, ultima oară fiind director al Bibliotecii județene din orașul natal, Giurgiu.

15.05.2018          Cristian Țopescu (n. 26.03.1937), marele comentator sportiv TV al României, fost sportiv de performanță la călărie, activând printre alte la TVR, clubul Steaua, cotidianul ProSport, iar ultima oară la revista noastră 100% Sport

19.07.2018          Marius Ancuța (n. 01.08.1967), medic stomatolog, comentator TV de sport, în special de snooker căruia i-a fost chiar pionier în România.

13.09.2018          Ivonne Ghiță (n. 1968), comentatoare la Eurosport.

19.09.2018          Gheorghe Șoană (n. 11.06.1945), general în rezervă, comentator sportiv de radio la Radio Iași.

02.12.2018          Aurel Neagu (n. 1928), longeviv fotoreporter de sport la cotidianul „Sportul”/„Gazeta Sporturilor”.

27.12.2018          Mugur Corpaci (n. 23.04.1967), matematician licențiat, ziarist-radio de sport la RRA.

Dacă mai sunt și alții de care nu știu, cu scuzele de rigoare îi voi adăuga ulterior

DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ PE TOȚI!