OPINIE / Alin Buzărin scrie despre inima mare a unui fost mare fotbalist: Revanșa lui Liță Dumitru

 

Pe 2 ianuarie Liță a împlinit 69 de ani. I-a sărbătorit la Atlanta, Georgia, unde trăiește de aproape doi ani și unde-i învață fotbal pe copii, coordonând o școală privată, Kalonji Soccer Academy. El, care l-a ținut pe Pele la Guadalajara, el, care a fost declarat de două ori cel mai bun fotbalist român, el, care a purtat de multe ori banderola de căpitan al echipei naționale și a Stelei, el, care apare în acea celebră poză cu Cruyff.

Tot el, care a antrenat Rapidul, Timișoara, Jiul, echipe de vârf la vremea lor. La 69 de ani îi invață fotbal pe copiii din Georgia, își crește propriul copil într-un aer social respirabil și se felicită că a avut curajul să facă pasul spre America la 67 de ani, o vâstă care pentru mulți alții e palpitantă doar atunci când plătesc întreținerea sau când vine poștașul să le aducă pensia.

Liță a primit de ziua lui sute, poate mii de mesaje pe Facebook. E activ în mediul electronic, postează, răspunde, discută. Probabil că ecranul computerului e legătura lui cu țara, cu cei pe care i-a lăsat să se descurce într-un meleag insuficient de încăpător pentru el. Dar toți cei care au interacționat în aceste zile cu pagina de facebook ”Ioan Liță Dumitru” au putut vedea acolo o listă de subscripție. Cu prilejul zilei sale de naștere, fostul mare fotbalist a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru ”American Cancer Society”, o organizație care luptă împotriva cancerului mai ales în rândul copiilor. Un dolar, doi, trei, cinci, orice sumă e importantă! Dintr-un puțin pus lângă alt puțin, se face mult!

E o pornire lăuntrică de tată, de bunic, dar și de om care nu cu multă vreme în urmă a trecut și el prin astfel de necazuri, pe care le-a rezolvat tot cu sprijinul moral și chiar material al celor din jur. O revanșă pe care simțea c-o are de luat. O mulțumire față de soarta care după ce i-a fost potrivnică, a început iarăși să-i zâmbească.

La aproape o jumătate de veac de la meciul impecabil împotriva lui Pele, Liță Dumitru merită alt set generos de aplauze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *