EXCLUSIV / Robert Panduru, despre aventura din Iran: „La fiecare meci joci cu peste 20.000 de spectatori acolo”

Robert Panduru a încheiat în această iarnă aventura pe care a trăit-o timp de șase luni alături de Ilie Stan, în Iran, la echipa FC Foolad. Cu Stan director tehnic și Panduru preparator fizic, gruparea iraniană a încheiat anul pe locul 7 în clasamentul primei ligi.

În ciuda imaginii pe care o au (sau nu) oamenii despre campionatul iranian, Robert Panduru ne-a mărturisit că a rămas impresionat de ceea ce a găsit acolo. Infrastructura a fost principalul aspect care l-a lăsat mască, dar nici calitatea jucătorilor nu este de neglijat, din spusele sale.

„Aveam contract până în mai, anul viitor, dar s-a schimbat antrenorul, iar cel nou a venit cu staff-ul său. Era normal. Era o mare problemă acolo, aceea că ei nu prea știu engleză. Singurul care știa era doctorul și el ne făcea traducerea între staff și jucători. A fost destul de greu să te înțelegi cu ei, nici președintele nu știa engleză.

Românii au impresia că în Iran este un fel de lumea a cincea. Nu. Trebuie să știe că în Iran sunt condiții sunt de cinci ori mai bune decât în România. Cine vorbește, nu știe ce spune. Când la fiecare meci joci cu peste 20.000 de spectatori, când fiecare stadion are peste 40.000 de locuri, când în incita stadionului mai sunt câte trei terenuri de antrenament… nu poți să vorbești despre Iran. Salariile jucătorilor sunt de 80-90-100 de mii, iar străinii au 15-20 de mii de dolari. Despre ce vorbim?

Pentru mine a fost o experiență foarte bună. Sunt lucruri frumoase. Să joci cu atâția spectatori la fiecare meci… tu ca antrenor te simți antrenor, iar jucătorul se simte jucător. Eu zic că sunt jucători care pot face față ușor în Europa, dar ei sunt învățați cu stilul lor de viață și sunt mulțumiți la ei acolo”, a declarat Robert Panduru pentru 100% Sport.

În ceea ce privește viitorul său, Robert Panduru nu ar refuza o nouă experiență în Iran, dar i-ar fi greu să stea singur departe de familie și prieteni. Limba este principalul impediment, dar Panduru s-a declarat mulțumit de felul în care a fost tratat acolo.

Mie mi s-a propus să rămân la academie. Aveau o academie puternică cu peste 600 de copii, dar nu poți să rămâi singur acolo, mai ales că nu știu engleză și e foarte greu să te înțelegi cu ei.

Dacă îți faci treaba, ei te respectă. Eu nu am avut probleme cu jucătorii sau cu conducerea. Și eu și Ilie am fost respectați. De la ei din țară nu pleci până când tu ca om nu ai plătit tot ce înseamna acolo, iar tu ca om ești plătit pentru ce ai muncit acolo.

E greu să te acomodezi acolo, mai ales când ești și singur, nu ai familia cu tine. Noi am stat spre granița cu Irak și orașul e un fel de Alexandria, Roșiori, dar sunt foarte mulți locuitori. Orașul ăsta avea 4 milioane de locuitori. Arată ca în anii 90, cu buticuri pe străzi. Mie populația arabă chiar îmi place, pentru că sunt oameni prietenoși”, a mai spus Robert Panduru.

Perechea Stan – Panduru nu a dus lipsă de oferte din străinătate, dar, cel puțin pentru moment, nu a fost să fie. Robert nu ar spune nu nici unei oferte din România, cu condiția să fie lăsat să își facă treaba și să fie apreciat pentru munca depusă.

„Momentan sunt în vacanță cu familia. Avem contacte, încercăm să găsim ceva. Am avut oferte tot de acolo, dar Ilie nu a mai vrut să mai continue. Eu zic că a muncit foarte mult și că au greșit foarte mult față de el. Era normal că eu fără el nu pot să rămân acolo. Părerea mea este că este în primii cinci antrenori din România.

Nu aș refuza o ofertă din România, dar mi-e greu. Eu zic că am antrenat la un nivel destul de mare. Este foarte greu să stai în Iran, nu cred că va mai ajunge acolo vreun antrenor român în următorii 6-7 ani. Dacă vom avea o ofertă, voi merge cu Ilie. Momentan, pe mine nu m-a căutat nimeni. E păcat că mergi în altă parte și lași impresii frumoase, iar oamenii tăi nu te lasă, nu ai loc”, a spus Robert Panduru, în exclusivitate pentru 100% Sport.

Comments are closed.