Opinie / Daniel Nazare scrie despre o meserie pe cale de dispariție: antrenorul

Simona Halep e fără antrenor, FCSB are unul la lojă și nu pe gazon, în Liga 1 au fost deja demiși 13 tehnicieni în 21 de etape – ultimul pe listă Dorinel Munteanu la Chiajna, a bătut pe FCSB cu 1-0, însă are 7 eșecuri din 12 partide. Mai e nevoie de meseria de antrenor?

Coșarii pot fi numărați azi pe degetele unei singure mâini. Nu mai e nevoie de ei. Sfârșitul presei scrise din România a fost anticipat prin 2009, în plin avânt, când a dispărut postul de corector. Nu sunt necesari, jurnalistul dacă e jurnalist nu îi trebuie corectură, îmi explica doct un manager român priceput la toate – de la agricultură până la asamblarea turbinelor la centralele nucleare, așadar reducerea de costuri începea atunci cu această profesie. Așadar, în sport de ce avem nevoie de antrenor?

Manchester United ar fi economisit vreo 40 de milioane de euro dacă nu-l avea pe Jose Mourinho (25 a fost doar clauza de reziliere, iar un milion doar cazarea într-un hotel de lux, vreo 12 salariul). Pentru oierul din Pipera sunt niște bani aruncați pe fereastră cum procedează la FCSB cu Dică sau, pe viitor, cu Teja sau altul. Are senzația că dacă ai ales primul 11 și faci cele trei schimbări asta înseamnă tot. Tactică, dozarea efortului, gestionarea unor situații de joc ale adversarului apărute în meci, pregătire și ciclul săptămînal – sunt niște termeni prea complicați pentru neuronii lui Becali.

Simona Halep a pierdut primul ei meci din 2019, fără a avea un antrenor. Toate casele de pariuri au anticipat eșecul, în primul rând contând cele trei luni de pauză. Abia apoi vine partea cu antrenorul. Au fost două momente decisive, câte unul în fiecare set, tranșate de adversară. Fără Darren Cahill, lucrurile au mers prost. Cred însă că fără sfaturi de la profesioniști, nici cel mai mare sportiv din lume nu are voie să le refuze. Inclusiv Simona Halep.

————————————————————————————————————————————-

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————————–