Alin Buzărin scrie despre eterna problemă a palmaresului Stelei Onoarea e dulce, borșul e acru!

Palmaresul a fost oferit de Instanța de Judecată Armatei Române. Aceasta are tancuri, elicoptere, infanteriști care privesc viața printre crestătura înălțătorului și vârful cătării, iar acum, iată!, are și o Cupă a Campionilor Europeni. Plus o Supercupă a Europei, plus numeroase titluri și cupe naționale. Strădaniile combativului, uneori chiar eroicului Florin Talpan , sunt demne de vitejiile lui Eremia Grigorescu, Walter Mărăcineanu și ale altor înaintași iluștri!

E o decizie apelabilă, nu definitivă. Dar Gigi Becali, potențialul perdant al agoniselilor sportive din secolul trecut, pare mai interesat de cum să facă rost de ceva bani de prin Europa League decât de o luptă pe baricadele Curții de Apel pentru niște tinichele de pe vremuri, insuficient aurite, oricum mult sub nivelul de strălucire al interioarelor Palatului său. Probabil că așa va și rămâne, conversațiile vorbite sau scrise cu banca tehnică fecesebistă fiind o activitate mai interesantă și în mod cert mai lucrativă decât niște distincții pe care le-au obținut pe vremuri generațiile lui Piți Apolzan, Ioșca Vigu sau Miți Majearu.

Așadar, la luptă! Așa cum îi șade bine militarului. Ofițeri, subofițeri, caporali și soldați! (Așa își începea discursurile legendarul Moș Teacă al lui Bacalbașa) Fiți demni de tabla lustruită a acestor trofee! Așezați-le pe afeturi de tun, scoateți-le la vedere în zilele de paradă, defilați cu ele pe 1 Decembrie, treceți-le pe sub bolta Arcului de Triumf!

Însă, așa cum suna o altă constatare cazonă a neuitatului Moș Teacă, onoarea e dulce, borșul e acru! Cupa Campionilor se află, conform deciziei Instanței, în rastelul unei echipe de liga a patra, incapabilă de doi ani încoace să salte peste acest nivel. Pe coclaurile campionatului municipal, bătăliile s-au dovedit mult mai grele decât cele de la Plevna, Mărășești sau Oarba de Mureș. Niște adversari anonimi, fie rotofei și brumați la tâmple, fie imberbi și nevârstnici, ucenici în fotbal, s-au dovedit mai greu de biruit decât liniile lui von Mackensen de pe aliniamentul Nămoloasa-Focșani.

Poți cheltui milioane de euro din marmita fără fund a Intendenței, asaltul către liga a treia e mai greu decât luptele din Munții Tatra! Talpan poate învinge în Instanță, nu și pe gazon, printre tranșeele AMFB-ului.

De fapt, asta e concluzia deciziei luată de Instanță zilele trecute. Cupa Campionilor a fost luată dintre brațele avide și hulpave ale lui Ilie Bărbulescu și depozitată printre izmenele ștoc din magazia unui plutonier de companie. Apără Duckadaaaam ! Suntem finaliiiiiști! Am câștigat Cupaaaa! Cupa Campionilor Europeni e într-o magazie din București! Pentru onor, înainte!