Naționala de minifotbal a României, campioană la Cupa Națiunilor

Echipa națională de minifotbal a României a câștigat Cupa Națiunilor (EMF Nations Games), competiție de pregătire ce a avut loc sâmbătă în Cehia. România a învins Slovacia și Spania și a remizat cu Cehia, campioana mondială și europeană, încheiind turneul pe primul loc. A fost ultimul stagiu de pregătire pentru tricolorii care în perioada 1-12 octombrie vor participa la ediția a treia a Campionatului Mondial, la Perth, în Australia.

România s-a deplasat vineri la Brno, în Cehia, pentru cel de-al treilea stagiu de pregătire din acest an. În primul, ce a avut loc în luna martie în Tunisia, ai noștri au ocupat locul 3 la Cupa Continentală, fără să fie învinși. Tot fără înfrângere a încheiat România și Cupa Klitschko, în luna mai, la Kiev, în Ucraina, acolo unde s-a obținut locul 2.

Turneul de la Brno se anunța unul foarte dificil, adversarii fiind de calibru în minifotbalul european: Slovacia, Spania și Cehia, ultima campioana en-titre la nivel european și mondial. Pentru acest turneu, noul staff tehnic format din antrenorul Virgil Bejenaru și directorul tehnic, Tudor Șimon, a deplasat un lot format din 14 jucători. Din delegația, care a făcut deplasarea în Cehia, a făcut parte și președintele Ioan Onicaș dar și managerul general, Dan Ștefan Cojocaru.

România a început perfect turneul, reușind să treacă de o arțăgoasă echipă a Slovaciei, scor final 3-1, după 1-0 la pauză. Meciul doi, contra Spaniei, a fost la discreția tricolorilor care nu au dat nicio șansă adversarilor, scor final 4-0. Eterna rivală, Cehia, a învins fără emoții Spania, 5-1, dar a remizat cu Slovacia, 1-1, așa că și o remiză în jocul decisiv trimitea trofeul în România.

Românii au început în forță jocul contra campioanei mondiale, aflată chiar la ea acasă. Pe undeva, poate, și cu dorință de revanșă, după ultimele eșecuri contra Cehiei, 3-4 în semifinale la Campionatul European din 2017 din Cehia și 1-4 în finala Europeanului de anul trecut din Ucraina. În acest an, a fost și un spectaculos 6-6 la Cupa Continentală din Tunisia, rezultat care i-a trimis pe cehi în finală iar pe băieții noștri doar în finala mică, câștigată contra Angliei.

Dubla bănățeanului Dragan Paulevici a dus scorul rapid la 2-0, în doar minutul 7! Cehii și-au revenit însă repede din șocul debutului și au echilibrat jocul. Două goluri din apropierea porții, după faze bine lucrate, au făcut ca la pauză să se intre la egalitate, 2-2. Românii au început fără trac și repriza a doua, dar bara transversală s-a opus golului de 3-2. Cehii au pus stăpânire pe joc și au dominat teritorial, având nevoie de un gol pentru a câștiga competiția. Au fost doar două ocazii mari ratate de campionii mondiali, iar România a obținut remiza de care avea nevoie pentru a aduce trofeul acasă.

La festivitatea de premiere a participat și Filip Juda, președintele Federației Mondiale de Minifotbal (WMF). Jucătorul nostru, Dragan Paulevici, a câștigat titlul de golgheter al turneului, la egalitate cu un jucător din Slovacia.

Este prima competiție câștigată de cea mai titrată națională din istoria minifotbalului european (6 titluri), de la Tournoi de Champions, din Tunisia, martie 2017. Între timp, România s-a clasat mereu sus, fie la competițiile oficiale, fie la cele de pregătire, dar fără a mai prinde treapta 1 a podiumului: locul 4 la Campionatul European din Cehia 2017, optimi de finală la Campionatul Mondial din Tunisia 2017, locul 2 la Campionatul European din Ucraina 2018, locul 3 la Cupa Continentală din Tunisia 2019 și locul 2 la Cupa Klitschko din Ucraina 2019.

Succesul din Cehia este perfect pentru moralul jucătorilor noștri, el venind cu doar o lună înaintea participării la cel mai important turneu al anului. România va încerca în Australia să-și adauge în palmares singurul trofeu major care-i lipsește, Cupa Mondială. La primele două ediții, desfășurate în SUA în 2015 și Tunisia în 2017, ai noștri au ocupat locul 3, respectiv au ajuns până în faza optimilor de finală.

România face parte din grupa C a Campionatului Mondial de la Perth, alături de: Ucraina, Nigeria și Liban. Primele două clasate se califică în optimi.

Rezultate România la EMF Nations Games, Brno:

România – Slovacia 3-1

Goluri:Toma Vincene, Dragan Paulevici si Sebastian Rus

România – Spania 4-0

Goluri:Andrei Cârstea, Răzvan Plopeanu, Claudiu Vlad si Marian Chiripuș

România – Cehia 2-2

Goluri: Dragan Paulevici (2)

Clasament final EMF Nations Games, Brno:

  1. România 7 puncte (golaveraj 9-3)
  2. Cehia 5 puncte
  3. Slovacia 4 puncte
  4. Spania 0 puncte

Lot România – EMF Nations Games, Brno, Cehia, 24 august

Portari (2):

Nume                                                                        Club minifotbal 2018-2019

Laszlo Klein                                                              Nova Vita Târgu Mures

Andrei Mocan                                                         Dia Guard Divino Zalau

Jucatori (12):

Nume                                                                        Club minifotbal 2018-2019

Răzvan Dumitru Radu                                           Tazmannschaft Bucuresti

Toma Vincene                                                         Danco PRO Bucuresti

Ioan Mircea Popa                                                   JSB Sibiu

Andrei Cristian Cârstea                                         Tazmannschaft Bucuresti

Mircea Ciprian Ungur                                           Nova Vita Târgu Mures

Traian Ionuț Alecu                                                 Luxury Team Bucuresti

Ionuț Andrei Nemițanu                                        MAV Sports Timisoara

Razvan Alexandru Plopeanu                               MAV Sports Timisoara

Claudiu Vlad                                                                        JSB Sibiu

Sebastian Rus                                                          Extraterestrii Bistrita

Marian Constantin Chiripuș                                FC Boromir Rm-Vâlcea

Robert Dragan Paulevici                                      MAV Sports Timisoara

Staff tehnic:

Nume                                                                                    Club sau Localitate

Virgil Bejenaru – antrenor                                   Nova Vita Târgu Mures

Tudor Șimon – director tehnic                           Tazmannschaft Bucuresti

Dan Stefan Cojocaru – manager general        Iasi

Cristian Lupu – director sportiv                         Buzau