OPINIE / Narcis Drejan scrie despre Greta Thunberg din Teslui, Dolj: Când se plictisesc oltenii, își dau hainele jos, apoi le păzesc!

Ultimul Comitet Executiv al UEFA ne-a arătat cam pe unde suntem cu fotbalul, în vreme ce Gică Hagi ne vorbește ca pe mahala! Doar la Craiova sunt 2 echipe care au același imn, aceleași culori, aceeași siglă și își fac selfie-uri pe băncile Universității din Craiova, punându-și întrebarea istorică a Transilvaniei: Cine a fost primul în Cetatea Banilor?

S-au întâmplat prea multe în ultimele 3 zile, așa că ar trebui să scriem despre fiecare subiect în parte, de la isteriile lui Gică Hagi, supărat că n-a apărut într-un sondaj pe site-ul Gazetei Sporturilor la capitolul viitori selecționeri, atenție, sondaj, nimic oficial din partea Federației Române de Fotbal, a mai fost și Comitetul Executiv al UEFA, care a mai înființat o competiție europeană, care să se joace între săracii fotbalului din Europa: România, Liechtenstein, Moldova, San Marino, Andorra, Letonia, Estonia, Lituania, Bulgaria, Ungaria etc. UEFA a avut grijă și le-a promis bogaților că în câțiva ani vor scăpa de sărăciile care iau de la 6 în sus prin grupele Champions League, așa că oamenii s-au ținut de cuvânt. Probabil că în câțiva ani o să apară și pentru Dinamo București o competiție, a 5-a sau a 6-a europeană, pentru echipele care își propun 3 obiective: titlul, Cupa și evitarea retrogradării. Dar ne oprim în competiția surprizelor, Cupa României, mai exact la Craiova, unde din punct de vedere fotbalistic le-am văzut pe toate, încă de la copii și juniori, cum ar fi: meciuri vândute de copii și juniori pe lăzi de eugenii, în partidele cu Pan Group, echipa panificației, antrenori care luau porcul într-un sac și măruntaiele în altul de Crăciun, pentru a juca niște non-valori, suporteri care au schimbat un antrenor în 2 ore și l-au gonit din oraș, 7 antrenori într-o săptămână la Universitatea Craiova, patroni cu fetișuri bizare și admiratori ai regimului comunist, fotbaliști străini uitați prin cantonamentul din Lunca Jiului și care nu mai aveau bani de avion spre Brazilia și câte și mai câte. Aș avea nevoie de 10 pagini pentru a le aminti pe toate.

La Craiova, acolo unde Minunea a fost Blondă, fotbalul este religie, nu există niciun loc în România unde să se trăiască și să se respire pentru Știința. Știu cum este, am trăit și respirat acel aer, m-am închinat acelui templu, Ion Oblemenco, îi am pe veci în suflet pe Deselnicu, Oblemenco, Ștefănescu, Crișan sau Balaci, dar îmi este peste puteri să înțeleg ce se întâmplă azi acolo. 2 echipe își dispută titlul de Universitatea Craiova, una înființată în 2013, care are anul fondării 1948, iar cealaltă a apărut în 2018, în Liga a IV-a de Dolj, tot cu anul fondării 1948. Nici măcar Arthur C. Clarke, nici Asimov, niciun scriitor de science-fiction n-ar putea explica anomalia, poate doar legislația făcută în personalul București-Oltenița, după Revoluție. Dar și acolo e o nebuloasă.

Nu are rost să încercăm să explicăm acum. E foarte bine că sunt 2 echipe, foarte bine că ambele au mulți suporteri, s-a văzut aseară, la FCU – Universitatea Cluj, că echipa lui Mititelu, pentru că așa susține, că e echipa familiei, are fani. Și au fost cam 10.000 pe Ion Oblemenco. Din păcate, actuala echipă din Liga a III-a este după chipul și asemănarea lui Adrian Mititelu, instabilă, cu jucători lipsiți de experiență, cu unii aproape de expirarea termenului de valabilitate, s-a văzut clar și-n jocul cu Universitatea Cluj, dar și cu un antrenor care ne-a adus aminte de Greta Thunberg.

Greta Thunberg din Bănie s-a născut la Teslui, a avut ceva talent, dar după ce a plecat din Craiova i-a înjurat peste tot pe fanii Universității. Și când juca la Steaua, dar mai ales când era la CFR Cluj. Țin minte și acum când a aruncat într-un suporter al Craiovei cu o napolitană, după un meci, doar pentru că acesta îi amintise de o datorie mai veche. Greta Thunberg e la fel de isterică și pe margine, am văzut-o și la ONU din Dolj, dar mai ales după meciul din New York-ul Craiovei. Iată ce a spus Greta Thunberg de Teslui: “Nu mai avem plăcere să jucăm aici. E răutate. Mai bine jucăm la Severin sau la Târgu Jiu. Sincer, eu nu mai simt nimic pe  stadionul Ion Oblemenco“. Dar, vai, dragă Greta de Teslui, ai simțit vreodată? Când ai simțit, când i-ai spart geamurile mașinii lui Mititelu sau când veneai pe stadion să te uiți la Victor Pițurcă ce bine arată la 63 de ani? Mai bine marș la lecții de moralitate și de educație, că echipa pe care o antrenezi e o altă societate, una înființată anul trecut, iar dacă mâine ți-ar face nea Piți o ofertă, am așa o presimțire că te vei duce pe jos de la Teslui până-n biroul său, că ar fi salariul mai mare decât la Mititelu. Și să vezi atunci cum vei simți care e adevărata Universitatea Craiova, că așa e cu banul, schimbă tot.

Dar dacă mă întrebați pe mine, oltean 100%, știți ce cred cu aceste 2 echipe din Craiova? Prietenul meu, Liviu Manolache, statistician al fotbalului românesc, mi-a amintit o vorbă de la noi, din zona Craiovei: Oltenii, când n-au ce face, se dezbracă la socoteală goală și-și păzesc hainele, apoi te înjură că nu vii să le iei!

SURSĂ FOTO: Gazeta Sporturilor