Daniel Nazare despre polemica Under 14 la meciul naționalei: Burleanu, acest Ion Iliescu al zilelor noastre

Pentru că niște „maimuțe” au venit la un meci de fotbal interțări, o altă partidă se joacă fără spectatori. Nu e de vină nici Burleanu, nici Sandu, nici Corleone. Nici măcar Dăncilă.

De vină e nivelul nostru de educație și nivelul societății de azi. Într-o țară civilizată ori într-o dictatură, cei 200 care strică fiecare meci al naționalei ar fi fost undeva după gratii, ori cu niște pulane pe spate ori cu interdicții pe viață la evenimente sportive. Din păcate sau din fericire, nu suntem niciuna și nici alta. Suntem România.

Marea problemă a jurnaliștilor sportivi din România e de ce a invitat Răzvan Burleanu, așa zic ei nu FRF, la meci copii la o oră așa de înaintată, 21.45, vezi Doamne, nu mai merg la școală și vor fi obosiți a doua zi, mai ales cei din provincie. Cu ce vin ei? Unde dorm? Unde fac pipi și dacă se rătăcesc? Dacă nu e hârtie igienică la stadion? Dar va fi foarte frig? Dacă răcesc? A ajuns dezbatere națională, mai lipsește CT Popescu și moderatorul Prelipceanu ori Gâdea cu Chireac și Ciuvică. Burleanu e pus la perete cu mîinile ridicate. Mai trebuie să aruncăm cu roșii stricate în tânărul președinte să-i stricăm costumele cu care se deplasează la FIFA și la UEFA.

Ideea e că ora n-o stabilește nici Federația și nici Burleanu. O stabilește UEFA cu televiziunile, fără să întrebe pe nimeni. Aspect pe care lumea sportului-rege îl știe, dar dă bine să-l terfelești pe șeful instituției. În al doilea rând, recomandarea cu cei până în 14 ani la meci a venit tot de UEFA, iar cei din Federație au pus-o în practică. Dacă nu făceau nimic, aceeași jurnaliști ar fi sărit cu pixul pe „El Presidente” că își bate joc de cei mici și nu-i lasă la meci. Oricum, ieșea prost.

Nu văd nimic rău că aduci 15.000 de copii în locul unui stadion gol în care se auzeau, inclusiv la tv, înjurăturile lui Maxim sau Grigore și urletele de Simeone ale lui Cosmin „Cholo” Contra. Pe acei elevi nu îi aduce Bodescu și Vochin cu forța la stadion, nu-i încolonează primarul din nu știu ce comună sau oraș pe cei mici și nici PSD, PNL sau ALDE nu s-au implicat politic în ajutorul celor de la Casa Fotbalului. Dăncilă, Orban și Tăriceanu se pregătesc de moțiunea de cenzură de joi, nu de meciul de fotbal de marți.

Care e problema? Că eu sunt depășit. Răzvan Burleanu e de vină că e ora târzie, că sunt obosiți elevii și chiulesc în miercurea după meci de la cursuri. Asta îmi aduce aminte de anii 90 când Ion Iliescu era vinovat când nu ajungea apa caldă la etajul 9. Au trecut aproape 30 de ani și suntem tot la același nivel. Diferența e că avem jurnaliști liberi.

—————————————————————————————————————————

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————