Opinie / Daniel Nazare scrie despre Bogdan Argeș Vintilă: Ce face când nu are job

Bogdan Argeș Vintilă e azi, cu multe victorii din tot atâtea posibile, un antrenor pe val. Ironizat constant că e sluga lui Gigi Becali, omul a strâns din dinți și a mers mai departe. Are capacitatea de a rezista. A făcut-o și în fața lui Gică Hagi când a fost dat afară de la Viitorul. Putea să reacționeze, să înjure, să acuze imixtiunea „Regelui”, țipetele și crizele de megalomanie. A tăcut și asta face și acum. Dar cu rezultate.

Între perioadele în care a antrenat la FC Voluntari, Metaloglobus, Astra și FCSB, pe parcursul a 4 ani, a antrenat copii. În timp ce alți colegi se înghesuiau să apară la emisiunile tv de profil, doar-doar i-o vedea vreun patron să-i angajeze, Vintilă gonea prin traficul din București să ajungă pe terenul Romprim, de pe Șoseaua Olteniței, unde punea suflet cu copii între 8 și 11 ani. Arunca mingiile ca cei mici să tragă la poartă, aranja copete pe gazon, lega șireturile picilor în timp ce glumea cu ei. Mai mult, se ferea de jurnaliști sau de lumea fotbalului pentru a nu fi descoperit. De multe ori se făcea că nu mă vede pe mine sau pe alții.

E ceva rău să antrenezi copii? În sinea lui, Vintilă așa gândește. Probabil că pasiunea e mare, dar la ce faună există printre patronii și managerii români, mai mult ca sigur are dreptate. Un Nicolae de la Astra, Tănase de la Chiajna ori Ciuclea de la Juventus ar considera că o apariție la tv, unde bâlmăjești niște imbecilități pe care le înțelegi doar tu, este mult mai valoroasă decât să predai fotbal unor copii. Puțină lume știe că Vintilă a participat alături de grupa 2008 la un turneu în Grecia, vara trecută, unde s-a purtat politicos și a fost foarte discret. N-a țipat ca un descreierat, nu s-a certat cu părinții, nu s-a văitat că mâncarea nu e bună și nici n-a băut vreo bere cu alți antrenori.

Astăzi Vintilă adună victorie după victorie. Am fi ipocriți să credem că nu mai există influența lui Gigi Becali. Există și va exista, redusă la creionarea primului 11 și cele trei schimbări. Dar cei care sunt antrenori știu că asta este doar o mică parte din ce înseamnă munca unui tehnician. A ajunge la 10 antrenamente săptămânal alături de jucători în comparație cu un analfabet care stă tolănit la Palat, ascultând ce zice Luțu, un nepot sau un jurnalist, e o mare diferență. Fotbalul, ca să-l poți înțelege tehnico-tactic, ar trebui să fii mereu în iarbă, alături de fotbaliștii tăi. Iar Vintilă chiar asta face.

Când va fi dat afară de la FCSB, va veni și ziua asta evident, Bogdan Argeș Vintilă se va întoarce în fotbalul juvenil fără să jignească patronul, colegii din antrenorat sau unii dintre jurnaliști. Ceilalți vor apărea la tv continuând să abereze penibil, să arunce cu noroi, în speranța că-și vor găsi un nou loc de muncă. Vintilă va fi, din nou, în iarbă.

 

—————————————————————————————————————————

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————

  • Emil 13 noiembrie 2019 at 9:49

    Asta este jurnalism ! Bine informat, superb scris. Felicitari !

Comments are closed.