Opinie / Marian Burlacu scrie despre reacția suedezilor: Aceeași națiune, aceleași șicane

De o lună încoace, suedezii tot amenință că vor părăsi terenul, la meciul cu România, dacă spectatorii noștri vor avea un comportament rasist… Iar mai nou, la sosirea în București, au pretins pază sporită la hotel, dar și pe Arena Națională, astăzi, în ziua partidei ce contează pentru calificarea la Euro 2020. De teamă să nu fie luați la pietre de fanii noștri. O reacție care, deși pare ciudată, nu este singulară în ceea ce îi privește, ea amintindu-mi de șicana folosită de suedezi înaintea partidei de pe Rasunda, din 9 iunie 1983.
Și atunci, ca și acum, cele două formații își disputau calificarea la turneul final al Campionatului European de fotbal. Doar că acum 36 de ani numai câștigătoarea grupei mergea la Euro. Iar România și Suedia nimerisă alături de Italia, campioana mondială en titre, de Cehoslovacia, care câștigase titlul în 1976, și Cipru. Așadar, miza era asemănătoare cu aceea de acum, când cele două rivale vizează clasarea pe locul 2.
La sosirea în Suedia, Lung, Boloni, Ștefănescu, Cămătaru și colegii lor n-au fost priviți deloc cu simpatie. Ba din contră. Și aceasta fiindcă înaintea meciului, în presa locală, suedezii au fost sfătuiți să nu vină cu ai lor copii pe stadion… Și aceasta pentru ca micuții să nu vadă cum faultează… românii. Toate aceste comentarii răutăcioase au fost însoțite atunci cu desene în care era exemplificat ”jocul dur” al fotbaliștilor noștri, care se impuseseră la București cu 2-0. ”Iată cum faultează românii!”
Firește că acea campanie ostilă urmărea să șicaneze echipa de fotbal a României, să o destabilizeze. Nu s-a întâmplat, însă, așa. Oamenii lui Mircea Lucescu au dominat tactic disputa și, deși n-au strălucit prin joc, au câștigat la limită (1-0) prin golul lui Rodion Cămătaru, bine servit de Costică Ștefănescu. Un gol care l-a făcut mai apoi pe dramaturgul Eugen Barbu să scrie faimoasa cronică ”M-ai învins, Rodioane!”.
Victoria României pe Rasunda a fost extrem de importantă. Fiindcă deși a câștigat mai apoi cu Cehoslovacia (1-0) și în Italia (3-0), Suedia a terminat grupa pe locul 2, la un punct în urma formației noastre. Un punct obținut de tricolori în ultimul lor meci, la Bratislava, în 30 noiembrie 1983.