Cristina Neagu: ”Am acumulat atâta experiență încât pot să fac anumite lucruri pe teren și fără prea multă pregătire”

Cu toate că nu a jucat foarte mult în meciul cu Suedia, pierdut de echipa României în Grupa Principală II de la Campionatul Mondial de handbal din Japonia, Cristina Neagu a înscris 4 goluri, 3 dintre ele din aruncări de la 7 metri. Cum a acuzat o stare de oboseala și dureri la genunchiul drept, operat în ianuarie, Tomas Ryde a decis să o menajeze.

Cristina Neagu a ajuns la Campionatul Mondial cu doar câteva antrenamente la activ. Căpitanul naționalei României a uimit însă lumea handbalului cu prestațiile ei la meciurile din Japonia: “Am acumulat atâta experiență încât pot să fac anumite lucruri pe teren și fără prea multă pregătire. Cred că cel mai important lucru pe care vreau să-l fac la acest Campionat Mondial este să-mi pun în valoare și mai mult colegele. Vreau să le fac pe ele să fie mult mai bune. Chiar dacă eu nu pot să fiu la cel mai înalt nivel, ele pot fi și asta o să fac pentru ele”, a spus cea declarată în 4 rânduri cea mai valoroasă jucătoare de handbal din lume (2010, 2015, 2016 și 2018).
Colegă cu Neagu, Crina Pintea a sublinat rolul deținut de aceasta în naționala României: “Ea este cu noi atât în teren cât și în afara lui, este liderul nostru. În momentul în care ne spune “Fetelor, se poate!”, e altceva decât dacă aș spune eu asta. Ne transmite acea energie și nu ai cum altfel decât să lași totul în teren, și ultima picatură de energie, pentru că așa ne-a spus Cris. E foarte important că e cu noi și suntem foarte fericite că e aici”, a spus pivotul.

În fața Suediei, România a fost din nou în situația de a nu fi capabilă nici măcar să amenințe poarta adversă, având 40 de aruncări, cu 15 mai puțin decât handbalistele scandinave. Naționala noastră a avut din nou un start slab de meci, dând prilejul adversarei să se detașeze rapid. Scandinavele au condus cu 4-0 după 4 minute și, deși au fost egalate la 6, s-au detașat din nou, de data aceasta decisiv. Suedia a condus cu 14-9 la pauză, iar în al doilea mitan și-a majorat avantajul, impunându-se cu 34-22!

Pentru echipa noastră au marcat Udriștoiu 4 goluri (4 aruncări), Pintea 4 (6), Neagu 4 (8), Ostase 2 (3), Seraficeanu 2 (3), Zamfirescu 2 (3), Pristăvița 2 (4), Florică 1 (2) și Polocoșer 1 (3).

România nu se mai poate clasa nici măcar pe locul 4 în Grupa Principală. Echipa noastră va încerca să evite ultima poziției printr-un succes mâine, la ora 11.00, în fața Japoniei. Nu-i va fi deloc simplu, niponele jucând un handbal vioi, grație căruia au ținut în șah Rusia, până la pauză, și Spania.
Naționala noastră nu va mai disputa un meci de clasament, urmând a se clasa între locurile 9-12. Clasarea se face în funcție de numărul de puncte obținute în partidele disputate împotriva echipelor clasate pe locurile 1–4 în grupele preliminare (1), diferenţa de goluri în partidele disputate împotriva echipelor clasate pe locurile 1–4 în grupele preliminare (2) și golaverajul în partidele disputate în grupele preliminare (3).

Grupa Principală II
Meciuri disputate
România- Spania 16-31
Muntenegru – România 27-26
Spania – Muntenegru 26-27
Suedia – Japonia 34-26
Japonia – Rusia 23-33
Rusia – Suedia 30-22
Rusia – România 27-18
Muntenegru – Japonia 30-26
Spania – Suedia 28-28
Rusia – Muntenegru 35-28
Japonia – Spania 31-33
Suedia – România 34-22
Clasament
1. Rusia 8 puncte
2. Spania 7 puncte
3. Suedia 5 puncte
4. Muntenegru 4 puncte
5. Japonia 0 puncte
6. România 0 puncte
Ultimele meciuri (mâine / miercuri, 11 decembrie)
Spania – Rusia (8.00)
România – Japonia (11.00)
Muntenegru – Suedia (13.30)
Meciurile sunt transmise la Digi, Look și Telekom

Foto – Mediafax