Alin Buzărin scrie despre cea mai bine plătită rezervă din campionatul românesc Al cui e, de fapt, Cristi Manea?

20.000 de euro pe lună ca să intre în prima echipă la câteva săptămâni o dată, când are Crețu cartonașe. Cristi Manea pare că s-a obișnuit cu statutul de rezervă eternă, iar FCSB și Gigi Becali nu dau semne c-ar intenționa să-i ofere și altceva în afara acelui salariu. Foarte bun, ce-i drept, pentru campionatul românesc, dar la 22 de ani, cât are Cristi, nu salariul e cel care trebuie să-ți sufle vânt în pânze.

A jucat cumva experimental în derby-ul cu Dinamo. Apoi și mai experimental în Cupă, la Cluj, contra unui adversar din liga secundă. La interval de o lună și ceva a revenit, la Iași, acoperind suspendarea lui Crețu. După fiecare dintre aceste rarisime apariții, care n-au fost nici excepționale, dar nici îngrozitoare, ci au fost așa și așa, Cristi a revenit pe banca de rezerve, ca și cum acolo ar fi fost locul său de-o viață.

FCSB ține pe tușă un fotbalist cu cotă de transfer de 4 milioane de euro. Între cele mai bune din Liga I și, cu siguranță, cea mai bună cotă a unui fundaș din campionatul românesc. Nici Vintilă, nici Gigi Becali nu par foarte deranjați, însă, de acest lucru. Pentru ei, Vali Crețu rezolvă foarte bine flancul drept defensiv, iar de Manea se pare că nu e nevoie în acest moment în primii 11. Și cu asta-basta!

La vară , împrumutul de un sezon de la Apollōn Limassol va lua sfârșit, iar Cristi se va întoarce la echipa cipriotă în a cărei proprietate se află de mai mulți ani, fără să fi impresionat vreodată acolo. Cel mai tânăr debutant din istoria echipei naționale (sub 17 ani), va deveni probabil obiectul unui alt împrumut, în România sau în altă parte. Până acum, dintre „debitori”, doar CFR i-a găsit locul, făcându-l părtaș la ultimele două titluri, din postura de jucător U21. Mereu titular, mai mereu pe placul extrem de pretențiosului Dan Petrescu.

Am priceput că Gigi Becali n-are niciun interes să-l dezvolte fotbalistic pe Cristi Manea, dar oare Cristi Manea e interesat să se dezvolte pe sine? Și dacă da, cum? Stând pe tușă în calitate de rezervă a lui Vali Crețu, un fotbalist rezonabil, dar care până astă-vară, la aproape 30 de ani, nu disputase în întreaga sa carieră vreun meci internațional oficial?

Duckadam vorbește despre el cu o anumită detașare, punându-i în sarcină ceva probleme personale. Așa o fi. Dar tu, FCSB, n-ai niciun fel de datorie pedagogică față de jucătorul tău, chiar și împrumutat? Doar îl plătești la timp și la vară îl trimiți înapoi la Limassol? Nu te doare sufletul când îl vezi cum se usucă pe tușă, când cota aceea de 4 milioane va coborî, la trei, la două….

Poate-i găsești alt post, poate îl bagi în centru, poate îl urci pe Crețu mijlocaș și-l lași pe Cristi fundaș dreapta. Poate prin eforturile tale ajuți echipa națională cu un fundaș dreapta pentru următorii 10 ani.

Are cotă 4 milioane, iar această cotă nu i-a fixat-o nici Apollōn, nici Mirel Rădoi care l-a folosit constant și bine la U21, ci i-au stabilit-o niște specialiști, care cu asta se ocupă. La cotă de 4 milioane, în campionatul României joci și vârf, stai și în poartă. Sau poți să spui că vrei să pleci undeva unde să fii mereu pe teren. Dar asta trebuie s-o spui tu, Cristi Manea! Nu să te ascunzi sub copertina băncii de rezerve, la umbra salariului de 20.000 de euro pe lună!