Opinie / Daniel Nazare nu e de acord cu Ilie Poenaru. Contează ce fotbaliști lansezi în fotbalul mare, nu ce echipe salvezi

Minutul 5 al partidei FCSB-Clinceni, încheiată 0-0, o surpriză pentru unii a acestui început de an 2020 . Iese Bogdan Ilie și intră Vojtus la oaspeți, mutare efectuată de antrenorul Ilie Poenaru. Poate mulți au crezut că e o accidentare. De fapt, este o fentă pentru regula Under 21. Sacrificăm un tânăr ca să ne atingem obiectivele.

Regula atât de hulită a FRF face victime. Victima se numește Bogdan Ilie, are numărul 99 pe spate și pe 30 octombrie anul trecut a împlinit 20 de ani. Ce-ți poți dori mai mult decât să joci împotriva Stelei pe Arena Națională, chiar și goală de spectatori? Să demonstrezi că ești bun, că ești un tânăr de perspectivă și că antrenorul se poate baza pe tine… Sau să joci bine să ajungi la un club mai important.

După 5 minute ești schimbat din punct de vedere tactic. Nu știu dacă antrenorul i-a transmis că va fi schimbat după 5 minute sau nu, oricum durerea este imensă. Ilie Poenaru nu face parte nici măcar din categoria lui Dan Petrescu, antrenor care a criticat impunerea federală, dar măcar a ținut un jucător 45 de minute în teren. Îi acorzi credit tânărului și poate explodează. Simte că e apreciat, că i s-a dat o șansă de care beneficiază sau nu. Dar Bogdan Ilie ce să creadă? Că e doar un jalon la antrenament, care n-a apucat nici să transpire în tricou că e și schimbat. Probabil n-a făcut nici duș că nu avea nevoie, Și-a dat doar cu parfum să miroasă frumos când ajunge acasă.

Suntem în situația în care suntem și ne urmărim interesul. Pe cineva trebuie să sacrificăm, asta este!
Ilie Poenaru, antrenor Academica Clinceni

Costel Pană, actualul secund al lui Mircea Rednic, mi-a destăinuit că, dacă nu era regula asta înainte de 1989 la Flacără Moreni, în liga a doua, n-ar fi ajuns niciodată fotbalist cu 6 selecții la echipa națională, nenumărate partide și titluri cu Dinamo și o carieră de peste două sezoane la Neuchatel Xamax, în Elveția. Și ca el sunt mulți alții.

Ilie Poenaru tocmai asta face, frânge destinele unor fotbaliști pentru a se salva de la retrogradare. Garantează cineva că dacă l-ar fi avut pe Bogdan Ilie până la pauză n-ar fi remizat cu FCSB? Nu poate spune nimeni că nu e așa. Marius Șumudică, atunci când a luat titlul, susținea că are nevoie de fotbaliști cu experiență. Că el nu riscă nimic. Și i-a ieșit. Cred că e mai important, după zeci de ani zile, să te lauzi că l-ai lansat pe X sau pe Y în fotbalul mare, nu că i-ai luat titlul lui Gigi Becali sau te-ai salvat de la retrogradare după o luptă cu FC Voluntari. Nu va mai ține minte nimeni.

—————————————————————————————————————————

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————

Comments are closed.