Chiriasul drepturilor media, EAD.ro, profita de pandemie si vrea sa zdrobeasca fotbalul din Liga 1

Fotbalul din Romania scartie din toate incheieturile iar bomboana de pe coliva o pune compania EAD.ro, firma ce a inchiriat drepturile media de la Liga Profesionista de Fotbal pentru Liga 1.

Printr-un comunicat sec, avocatesc, EAD.ro „reafirma”, „invedereaza” si „se pozitioneaza ferm” in sensul ca pune presiune pe LPF pentru reluarea sezonului competitional 2019-2020 al Ligii 1, indiferent de recomandarile specialistilor in domeniul medical, indiferent de momentul critic prin care trecem cu totii, indiferent de consecinte (vezi Serie A – Italia).

Practic, oportunistii de la EAD.ro au gasit unealta prin care sa extorcheze bani de la LPF, adica de la Cluburile din Liga 1. Acestia ameninta ca, in cazul in care campionatul nu se reia pana la data de 05 Iunie 2020, vor exista consecinte.

Ce-si doreste EAD.ro

Returnarea a 10 mililioane de euro din cele 28 deja platite pentru sezonul 2019-2020

Plata de daune-interese pentru presupusul prejudiciu creat EAD.ro si partenerilor acestora.

Renegocierea contractului de cesiune de drepturi media

Trebuie sa spun ca nu cunosc in detaliu prevederile contractuale.
M-ar interesa, desigur, dar ma lovesc de transparenta din fotbalul romanesc. Bugetul unui club, salariile jucatorilor si angajatilor, contul de venituri si cheltuieli, sunt subiecte tabu. Mai degraba afli despre secretele NASA decat de cifrele unui club de fotbal din Romania.

Cu ce ar putea LPF sa contracareze acest aspect?
In primul rand cu prevederile legale din ultima vreme cauzate de pandemia de Covid-19.

In alte randuri…cu cifre.
Nu stiu cum a ajuns EAD.ro la solicitarea de returnare a sumei de 10 milioane de euro, dar hai sa vedem cifrele.

 

Meciuri contractate pe sezon – 268 (regulat, playoff, playout)

Meciuri jucate/livrate – 196 (26 etape regulat, 2 etape playoff, 2 etape playout)

Meciuri de jucat/nelivrate – 72 (24 playoff, 48 playout)

Practic, Liga 1, prin LPF, mai are de livrat inca 27% din totalul meciurilor din sezonul 2019-2020.

Cum EAD.ro a livrat pentru acest sezon suma de 28 milioane euro, o potentiala returnare, proportionala cu meciurile nelivrate inca, ar insemna 7,56 milioane euro. Suma pe care firma o solicita spre returnare, 10 milioane de euro, reprezinta un procent de 36% din valoarea intregului sezon 2019-2020.

27%      36%

Diferenta dintre ce bani solicita EAD.ro si valoarea meciurilor de jucat este mica dar importanta pentru un fotbal sarac, aproximativ 2.5 milioane de euro, bani cu care chiriasul de drepturi media EAD.ro “ar tepui” fotbalul romanesc in cazul in care se va intampla aceasta returnare.
*Sumele de mai sus nu includ TVA.

EAD.ro a gasit terenul propice sa renegocieze contractul. Si nu in favoarea fotbalului, ci al propriilor interese.
Pe ce motiv? Eu nu gasesc vreunul decent…

Ca sa nu mai vorbim de daunele-interes pe care, vezi Doamne, nelivrarea fortata a 27% din meciurile din Liga 1 a cauzat-o chiriasului de drepturi si partenerilor acestuia.

EAD.ro uita insa foloasele „aditionale” pe care le are de pe urma meciurilor din Liga 1.
Uita si de dreptul de denumire pentru Liga 1 pe care l-a vandut unei companii de pariuri sportive cand nici bine nu se uscase cerneala pe contractual de cesiune a drepturilor media. Cu vreo 3 milioane de euro ar spune gurile rele si specialistii in domeniu.

Pot sa inteleg ca acest contract este afacere, insa EAD.ro vrea sa extorcheze niste bani dintr-un produs pe care il va ucide incet din cauza presiunii perfide.

A extorca – A obtine un lucru de la cineva cu forta, prin amenintari, santaj, etc…

Sa fim mai cumpatati, mai echilibarti si mai coerenti in gandire. Sa nu lasam interesele meschine sa ne calauzeasca si in felul acesta sa ciumpavim un fotbal si asa gaunos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *