Băi, chiar ați înnebunit? A ajuns și „Limoniu” rasist?

Corectitudinea politică, acest flagel mizerabil și periculos al vremurilor pe care le trăim, continuă să nu ne dea pace, chiar și atunci când intră în zona ridicolului.

Zilele trecute a mai fost demascat un „rasist”. Vă vine sau nu a crede, numele acestuia este Ioan Mărginean. Da, exact, cel zis „Limoniu” și care ocupă o funcție de conducere la Gaz Metan Mediaș. De ce? Pentru că l-a făcut „țigan” pe un fotbalist de la echipa sa care este țigan și mai are și porecla de „Țiganu”… Acuzatorul se numește Flavius Boroncoi, fost jucător la echipa medieșeană (mai mult în eșalonul secund, în primul petrecându-și doar 17 meciuri, în sezonul 2000-01).

De mai mulți ani, Boroncoi activa ca antrenor secund în cadrul clubului, stând în câteva rânduri chiar pe banca primei echipe, atunci când principalul Edward Iordănescu a avut probleme de sănătate sau a fost suspendat. De curând însă, intrat în conflict cu președintele Ioan Mărginean, a fost îndepărtat. Nimic nou și deosebit până aici.

Nu mă cunosc personal cu Mărginean cu care nu mi-am adresat niciodată vreo vorbă. Îl știu de când era jucător la Dinamo și Corvinul și că de-atunci i se spunea „Limoniu” de la faptul că în tinerețe avea părul blond, l-am văzut de vreo câteva ori prin FRF pe când lucram acolo și la TV. Îi înțeleg supărarea și lui Boroncoi, căci probabil o fi depus o muncă în cadrul clubului de la care aștepta mai degrabă un mulțumesc decât să-i fie arătată ușa. Îl înțeleg totodată să-l acuze pe fostul său președinte de fapte de care ar fi îndreptățit să o facă; că l-o fi înjurat, că l-o fi pârlit la bani, că l-o fi dezavantajat în anumite situații, nu știu, căci nu sunt un apropiat al clubului medieșean, dar știu cam ce se întâmplă în general (și) pe la asemenea grupări sportive. Dar să-l facă rasist, doar pentru că a zis că Paul Costea e țigan , care repet, este de etnie țigan… Este ridicol, caraghios și nu-i face deloc cinste acuzatorului. Prin această afirmație, Boroncoi mi-aduce aminte de acei puști lași din copilărie care atunci când nu reușeau să te dovedească în luptă dreaptă corp la corp, luau bolovani sau vreun obiect contondent ca să te lovească cu ele. Oricum, acuzația sa este demontată din start și fără mari eforturi de simpla prezență a șase jucători de culoare în lotul Gazului Metan, precum Chamed, Ely Fernandes, Fofana, Nicolao Dumitru, Diakota și Ricardo Batista, care nu ar fi avut ce căuta în echipă dacă președintele era rasist. Căci nu cred că a stat cineva cu pistolul la tâmpla lui „Limoniu” ca să-i ia… Iar dacă Paul Costea nu a jucat prea mult, asta a fost numai deoarece antrenorul încă nu îl includea în planurile sale tactice, fiind încă prea crud. La cât de încăpățânat a demonstrat că este în ideile sale de antrenorat Edi Iordănescu, își poate închipui cineva că îi poate impune cine să joace și cine nu?

Asemenea aberații apar numai din cauza acelor nemernici care au încercat cu tot dinadinsul să ne scoată rasiști, xenofobi, antisemiți și tot felul de anti ca să ne alinieze în hora lor și să ne poată astfel băga la orice moment pumnul în gură. Asta într-o țară în care de secole au trăit și chiar s-au dezvoltat atâtea și atâtea națiuni conlocuitoare, fără să se aducă vreodată asemenea acuzații toxice marca „corectitudine politică”. Dar altfel cum putea acum să vegheze asupra noastră un organism inchizițional, care mai e și bugetofag, adică trăiește din banii noștri ca să ne dea amenzi! Ce nonsensuri trăim! Ca să nu mai pomenesc ce atac la libertatea de exprimare ne aduce. Dar nu se pune, căci se face într-o democrație, nu într-o dictatură cu vreun odios la butoane…

Că o mulțime de site-uri mizerabile fac din țânțar armăsar și sub aureola minciunii exagerează și amplifică asemenea subiecte doar-doar clickează cineva pe ele, nu mă mai mir. Dar măcar nouă care ne stă în putere nu trebuie să le tot dăm apă la moară celor care ne aduc asemenea acuzații. Trebuie doar să gândim puțin și să nu ne lăsăm pradă răzbunării puerile, așa cum procedează naivi precum Boroncoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *