Opinie / Daniel Nazare scrie despre identitate și despre antrenori lansați de propriile cluburi. Cum e la alții, cum e pe la noi

Un număr mare de cluburi europene au încredințat fostele bănci tehnice unor mari fotbaliști din propria ogradă, odată ce și-au încheiat cariera de jucători profesioniști. Andreas Pirlo a preluat deunăzi Under 23 la Juventus, după modelul Cristian Chivu la Internazionale Milano.

Un obicei care are origini îndepărtate, deoarece deja în anii 80-90, foști jucători precum Johan Cruyff sau Fabio Capello au pornit pe bancile echipelor în care au făcut istorie, respectiv Ajax Amsterdan și AC Milan. Mai recent, de asemenea, Carlo Ancelotti, la AC Milan, Vincenzo Montella la AS Roma sau chiar Ciro Ferrara la Juventus. Guardiola a antrenat pe Barcelona și Zidane acum pe Real Madrid.

Dar cum e la noi? Nu mai avem nici echipe de tradiție și nici fotbaliști mari. Totuși, Adrian Mihalcea e la Dinamo, dar fără a fi un fotbalist exponențial. Înaintea lui sunt cel puțin 50 de legende dinamviste. La Botoșani e Marius Croitoru, fotbalist la echipă și lansat de Iftime ca o mare speranță. Ar putea fi excepția.

Ca și Poenaru la Clinceni, legendă locală, căruia i s-a dat echipa pe mână și face din rahat bici care plesnește al dracului de bine.

Nu avem identitate și asta nu are cum să afecteze audiența. Dan Petrescu nu avut și n-are nicio treabă cu Urziceni ori CFR, Bogdan Arge; Vintilă a bifat câteva dușuri ca fotbalist la Steaua, nu poate fi o legendă a clubului. Bergodi n-a auzit de Craiova decât la televizor când o învingea pe Fiorentina, e deja experimentat în Liga 1 până să ajungă aici, iar Leo Grozavu cu Sepsi e la fel ca Bogdan Andone cu Astra Giurgiu.

Nicio legătură. Exact ca cimentul cu muzica ușoară.

—————————————————————————————————————————

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————

Comments are closed.