OPINIE/ Alin Buzărin e revoltat de vulnerabilitatea fotbalului la Covid 19

Liga 1 s-a infectat de COVID-19 – fizic și moral

Să fim de bună credință și să acceptăm că virusul a lovit echipele noastre pur și simplu, fără niciun substrat, fără niciun subterfugiu menit să ducă la amânări chivernisite sau chiar la înghețarea sezonului.

Ce înseamnă să ai 14 cazuri (marți la prânz, că bomba încă mai sare) la Dinamo și 10 cazuri la CFR? Înseamnă că puțin îți pasă de pandemie, că umbli când ai chef și pe unde ai chef. Nu porți mască, ți se fâlfâie de restricții, nu ai pic de respect față de meseria de fotbalist, care presupune niște rigori și niște canoane mai stricte decât statutul de simplu pieton prin societate. Că nu ai respect față de competiția pe care o încurci, de care pur și simplu îți bați joc.

CFR Cluj, cursa de linie pentru deplasarea la FCSB
Cum să vii tu, CFR, la București, cu cursă de linie, cu alte peste 100 de persoane? Dacă vrei să faci pe echipa mare, îți iei charter, unde călătorești numai tu, nu te mai amesteci cu alții, de la care te-ai putea molipsi. Dacă nu-ți permiți charter, asta e, o iei gospodărește cu autocarul, faci opt ore (cel puțin) Cluj-București. Și dacă totuși recurgi la cursa de linie, poartă domnule masca așa cum trebuie, peste nas și peste gură, nu sub bărbie (așa povestea acel fost concurent de la Masterchef că au procedat marii campioni din Gruia), că nu scrie nicăieri că dacă ai jucat cu Sevilla trebuie să ții masca altfel decât restul lumii.

Dacă ai fost campion, dacă vrei să mai fii o dată campion, dacă ai bătut pe Celtic și pe Lazio, înseamnă că ești profesionist. Mai vedem undeva pe lumea asta, din Madagascar până în Groenlanda, vreo campioană națională cu jumătate dintre componenți infectați? Mai vedem în campionatele care au decis că trebuie să se încheie, în Italia, în Anglia, în Spania, în Germania, care s-a și încheiat, puzderia de meciuri amânate de la noi?

Buna credință ne împinge să credem că e vorba doar de infectare fizică, pe bază de neglijență și de amatorism. Dar putem să nu luăm în calcul și infectarea morală? Oricât ne-am dori, nu putem, gândurile zboară fără stavilă și către ideea mizeriei umane, către profit, șmecherie și planul de a-ți vedea țelul îndeplinit, indiferent în ce fel.

De ce dă iama coronavirusul taman în echipele pe care niște meciuri amânate le-ar ajuta? Lui Dinamo i-ar conveni să joace totul la sfârșit, la fel și CFR-ului. Eventual, împotriva unor echipe care au încheiat restul competiției de vreo două săptămâni și apoi au așteptat cuminți să se dezinfecteze infectații. Ați văzut picior de Covid la Gaz Metan, la Astra, la Viitorul, echipe fără obiectiv în acest final de sezon? Nu, Covidul e perfid, nu lovește oriunde, ci doar la aceia care se luptă prin absolut toate mijloacele să ia campionatul sau să nu retrogradeze.

Mai faceți un test și vedeți dacă e vorba de infectare fizică sau de infectare morală. Poate că sunt ambele!

Sorin Cartu – Presedintele jucator | Opinie Alin Buzarin

Sursa foto – SportPictures

Comments are closed.