Opinie Cristian Manea | Țiriac, tenisul și inflația | Cu racheta la tâmpla ministrului

Federația Româna de Tenis și conducătorul mult iubit, Ion Țiriac pe numele său, a emis zilele trecute un comunicat de presă prin care anunța că FRT a câștigat in Instanță disputa pe care o avea de ceva vreme cu MTS în ceea ce privește finanțarea.

Vrem restituire imediată, actualizată la rata inflației!

Este doleanța federalilor din tenis care mi-a atras atenția într-un mod evident. Este doleanța care mi-a adus în minte povestea cu ardeleanul stabilit în Statele Unite care, pe motiv de criza financara, a încetat sa le mai trimită ajutorul sătenilor din localitatea natală. Normal ca sătenii l-au acuzat pe ardelean pentru această lipsă de respect și i-au transmis să facă ce dorește, dar nu pe banii lor…

Federația Româna de Tenis se simte chiar îndreptățită la restituirea imediată, dar și retroactiv, a finanțării refuzata de către MTS. Refuzată pe motiv că hotărârile Adunarii Generale a FRT încălcau propriul statut. Dar asta nu mai conteaza…

Le-aș aminti stimabililor că Legea din România și Regulamentul de funcționare al MTS prevede un lucru extrem de important, nu neapărat moral, și anume:

MTS POATE finanța federațiile sportive din România!

Cu alte cuvinte, ministerul nu este obligat sa finanțeze federațiile sportive, entităti private de drept public.
Așadar, POATE, dar nu este OBLIGAT!

Mai mult, cel mai probabil Președintele Țiriac a venit cu ideea de-a dreptul capitalistă și, pe lângă “restituirea imediată a finanțării refuzate nelegal”, solicită și actualizarea sumei cu rata inflației până la data plății efective.
Care va să zică Monșer, chiar dacă nu este obligat sa finanțeze vreo federație sportivă, MTS va trebui să plătească și sume conexe raportate la rata inflației.
Exact cum spuneam – “Apăi mă Gheo (MTS), distrează-te, dar nu pe banii noștri!” (sic)

Nu-i plâng pe cei de la MTS, și nici nu-i apăr

Întotdeauna am considerat că acest “mamut” instituțional taie frunze pentru câini pe bani mulți fără a-și exercita obligațiile, una dintre cele mai importante fiind cea de stabilire a unor strategii fezabile pentru dezvoltarea sportului românesc.
Deși tenisul românesc se plânge în stânga și dreapta că MTS nu face nimic pentru acest sport, aș aduce în atenția federalilor episodul “ingineriei financiare” prin care un turneu de tenis privat a beneficiat de 350.000 euro de la MTS via COSR.
Și nu tocmai legal…

Cu siguranță boxerii ministrului Stroe au intrat deja în fibrilație totală la parcurgerea comunicatului de presă prin care “magicianul” Țiriac a tunat și a fulgerat.
Mai apoi, cu umilință în glas și cu zâmbet larg pentru încă o fotografie celebră, va restitui sumele respective, actualizarea la inflație, dobânzi, penalități, bonusuri și, bineințeles, scuzele de rigoare pentru îndrazneală.

C-așa-i in tenis!

Comments are closed.