Final de anchetă în cazul nocturnei de la Iași

După două săptămâni de la căderea nocturnei la meciul Poli Iași – Viitorul, din Copou, incident care a dus la câștigarea punctelor la masa verde de către echipa oaspete, ieșenii au anunțat finalizarea anchetei începute imediat după acea partidă. Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a publicat pe pagina sa de socializare concluziile trase după ancheta efectuată la stadion de către specialiști și Corpul de Control al municipalității.

”Ancheta a luat sfârșit, iar rezultatul ei a arătat faptul că incidentul putea fi evitat dacă cei responsabili își făceau treaba, adică responsabilul cu organizarea meciurilor din partea clubului de fotbal și responsabilul cu administrarea stadionului din partea Primăriei.

Concluziile sunt :

– cablul de alimentare pe medie tensiune a stâlpului “vinovat” era scurtcircuitat cu o zi înainte când s-a întrerupt la antrenament

– a fost scos din funcțiune și postul de alimentare al acestui stâlp care alimenta și perechea lui, respectiv stâlpul alăturat

– defectul putea fi remediat la descoperirea lui în maxim 4 ore

– instalația a funcționat în timpul meciului în regim de avarie pe un singur post de transformare și un singur generator de curent (în loc de două fiecare)

– arbitru nu a permis prelungirea începerii meciului nici măcar cu ora promisă inițial, așa încât nu s-au putut face manevre de asigurare a surplusului de energie prin introducerea celui de-al doilea generator care presupunea închiderea completa a nocturnei și repornirea ei pe un post de transformare și doua generatoare (erau necesare cca. 20-30 minute )

– la cea mai mică variație de curent postul de transformare a acționat avaria in mod automat , a revenit in cca. 30 secunde dar timpul de acordare a proiectoarelor este de cca. 8-10 minute și arbitrul a fluierat imediat .

Cablul defect a fost măsurat și s-au mai descoperit alte 3 defecte pe care le-a avut de-a lungului timpului prin intervenții accidentale asupra lui: săpături pentru apa, borduri etc.

Cu această ocazie nefericită s au măsurat toate cablurile de alimentare descoperindu-se și la pilonul vestic o fluctuație de amperaj care a determinat luarea următoarelor decizii:

  1. A) înlocuirea tuturor cablurilor de alimentare care prezentau avarii, cca. 1000 m cablu de medie tensiune
  2. B) destituirea din funcție a administratorului angajat al primăriei
  3. C) sper ca și clubul să ia măsuri cu cei rensponsabili cu organizarea meciului.

Instalația a fost reparata și poate găzdui meciuri in nocturnă, sigur sperând ca toți sa-și facă treaba la timp”, a scris edilul.

La o zi după incidentul petrecut pe 1 noiembrie, primarul Iașiului, Mihai Chirica, anunța destituirea din funcție a lui Florin Baltag, unul dintre administratorii stadionului, plătit de către Primărie. De asemenea, clubul Poli Iași a anunțat la câteva zile după acel incident sancționarea lui Virgil Grierosu, un al doilea administrator al arenei, dar angajat al clubului, cu ultim avertisment și tăierea a 10 la sută din salariu pe o perioadă de trei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *