Opinie / Daniel Nazare scrie despre nebunia de la Paris. Fără pandemie, nu s-ar fi auzit nimic! Sebastian Colțescu, mai mult arogant decât rasist

Opinie-Nazare_Web_901x600

Cu un stadion plin pe Parc des Princes în Liga Campionilor, fără pandemie, n-am fi avut circul de la Paris. Din simplu motiv că nimeni n-ar fi auzit ce au discutat componenții brigăzii românești.

Fără ambianță sonoră, jucătorii turci au auzit ceva ce nu le-a convenit deloc. Cică ai noștri au fost rasiști.

Nu cred. Colțescu e arogant, obraznic, plin de fițe – în nicun caz rasist. Se fac multe cursuri și la CCA, și la UEFA, dar cursuri despre limbajul corpului, limbaj civilizat și cum să scapi de vedetisme nu prea există. Se cred mari arbitri și încep să se manifeste. N-am fost fotbaliști, dar suntem șmecheri azi că vă dăm cartonașe galbene și roșii când vrem noi.

Daniel Nazare scrie despre nebunia de la Paris. Fără pandemie, nu s-ar fi auzit nimic! Sebastian Colțescu, mai mult arogant decât rasist

Colegul și prietenul Mihai Rusu mi-a propus azi un exercițiu de imaginație. „Ce ar fi dacă noi doi am pleca azi în Africa și ne-am așeza pe o bancă în parc? Dacă ne-ar vedea niște unii, cum ne-ar zice? Ce-i cu albii ăștia?”, m-a întrebat fosta voce a Europei Libere.

Am râs. Dar e perfect adevărat. Suntem prea sensibili, prea delicați. Nu neapărat noi, ci ei. Cei care au transformat rasismul, în acest moment, într-o problemă falsă. Chiar nu a existat așa ceva. E un mod de identificare a unui jucător. Colțescu și Șovre nu au intenția de a jigni.

Voiau doar să identifice personajul. Dacă ar fi un turban în cap, ar fi zis „ăla cu turbanul”. De acord că exprimarea a fost una nefericită, dar, atenție, nu e una rasistă.

Deși e nevinovat, Ovidiu Hațegan va fi, mai mult ca sigur, sancționat. Colțescu a ieșit deja de pe lista FIFA, Octavian Șovre avea derogare să mai stea și la turneul final. Hațegan, ca în armată, va plăti pentru boacănele camarazilor, ceea ce nu este firesc.

Pierdem timpul cu discuții inutile și probleme false. În loc să ne uităm la fotbal marți seara, ne-am uitat la circ. Nu asta era intenția.