OPINIE | MARIAN BURLACU scrie despre numirea antrenorului naționalei feminine de handbal – ADI VASILE, O SOLUȚIE LA ÎNDEMÂNĂ

Cu două luni înaintea turneului în care își va juca prezența la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, naționala feminină de handbal își caută antrenorul.

Contractul lui Bogdan Burcea a expirat în decembrie, după turneul final al Campionatului European, unul la care România a dezamăgit atât prin evoluțiile sale, cât și prin locul ocupat (12). Și deși a fost votat în ședința Subcomisiei Tehnice a FR de Handbal, ocupând locul 2 într-un top al preferințelor, antrenorul Craiovei are șanse mici spre egale cu zero să rămână în funcție în contextul în care solicitarea sa – să fie numit pentru un ciclu olimpic – nu este agreată de mai marii Federației.

De fapt, președintele Alexandru Dedu și colaboratorii săi au foarte puține opțiuni la îndemână. În contextul pandemiei de Sars-Cov-2, confruntată cu limitări financiare, FRH nu-și permite să aducă un antrenor străin. Și de altfel, această variantă pare a fi fost abandonată după scandalul iscat de Tomas Ryde, îndepărtat după Mondialul din decembrie 2019, când naționala s-a clasat tot pe modestul loc 12. Iar în plan intern, variantele de antrenori sunt limitate. Și cum nici vechea gardă nu mai pare a fi interesată de acest post – Gheorghe Tadici, de pildă, a anunțat că nu se mai bagă – Subcomisia Tehnică i-a propus, în ordine, alături de Burcea, pe Adrian Vasile (38 de ani), Horațiu Pașca (40 de ani) și Aurelian Roșca (53 de ani).

Cum și antrenorul de la CSM București s-a declarat pregătit să ocupe acest post, în ciuda faptului că va fi implicat și pregătirea meciurilor din Liga Campionilor și Liga Națională, desemnarea acestuia pare a fi unica soluție viabilă în aceste vremuri de criză. Iar unul dintre motive, poate și cel mai important, este că Adi Vasile a fost până în toamnă antrenor al reprezentativei din Muntenegru, una dintre formațiile cu care România se va lupta pentru calificarea la Tokyo. Ceea ce reprezintă un mare avantaj, acesta cunoscând destule secrete din „bucătăria” formației ex-iugoslave. În plus, bucureșteanul le știe foarte bine pe jucătoarele susceptibile a face parte din lotul național și a urmărit evoluția naționalei la ultimele competiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *