Patru români beneficiază de pe urma politicii anti-doping a CIO

În urma descalificării unor concurenți care au încălcat regulile anti-doping, Ștefan Gheorghiță (lupte libere), Cristina Casandra (atletism), Eusebiu Iancu Diaconu (lupte greco-romane) și Roxana Daniela Cocoș (haltere) au primit distincțiile olimpice pentru Beijing 2008.

La ceremonia care a avut loc în Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice au participat Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic și vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, președintele COSR, George Boroi, secretarul general al COSR, membri ai Comitetului Executiv al COSR, conducători ai federațiilor naționale sportive, personalități ale mișcării sportive din România, componenții lotului național de lupte juniori, precum și rude ale sportivilor.

Cel mai fericit dintre toți sportivii care au fost recompensați a fost Ștefan Gheorghiță, care a primit, retroactiv, medalia de bronz. La JO Beijing 2008, el s-a clasat pe locul 4 la categoria 74 kg, la lupte libere, fiind învins de Murad Gaidarov (Belarus) în disputa decisivă. Cum Soslan Tighiev (Uzbekistan) a fost găsit, între timp, dopat, sportivul din fosta Uniune Sovietică a fost descalificat, pierzând medalia de argint. Astfel că a fost refăcut clasamentul final, Gheorghiță Ștefan urcând pe locul 3, alături de Kiril Terziev (Bulgaria).

“Vreau să mulțumesc COSR pentru această festivitate frumoasă. Sunt foarte bucuros pentru această medalie pe care o consider ca pe un cadou pe care îl accept, deși nu am avut aceeași senzatie ca și când aș fi urcat pe podium. Am fost foarte bucuros anul trecut când am aflat. Nu-mi venea să cred. Am avut o bucurie aparte, o senzație pe care nu o pot descrie. Eu sunt adeptul unui sport curat și susțin sportul curat. E normal să plătească cei care sunt prinși pozitiv”
Ștefan Gheorghiță,
medaliat cu bronz la JO 2008

De asemenea, au primit diplome olimpice și buchete de flori alți trei sportivi care au urcat un loc în clasamentele olimpice din 2008:
Cristina Casandra (atletism) – locul 4 la 3.000 m obstacole (a fost descalificată rusoaica Ekaterina Volkova, medaliată cu bronz)
Eusebiu Iancu Diaconu (lupte greco-romane) – locul 7 la categoria 60 kg (a fost descalificat azerul Vitali Rahimov, medaliat cu argint)
Roxana Daniela Cocoș (haltere) – locul 7 la categoria 58 kg (a fost descalificată rusoaica Marina Șainova, medaliată cu argint)