VIDEO ”Cangurii” le-au pus o nouă piedică temuților All Blacks

Rugby-ul mondial este dominat de câțiva ani, la modul categoric, de Noua Zeelandă, singura formație din acest sport care a reușit să câștige titlul mondial la două ediții consecutive (2011 și 2015). Singura formație care reușește să-i strice socotelile, din când în când, este Australia. Sâmbăta aceasta, la Brisbane, ”Cangurii” s-au impus cu 23-18 (12-13) în ultimul meci din seria celor care au contat pentru Bledisloe Cup. Cum le câștigaseră pe primele două (54-34 și 35-29, ambele în Four Nations), All Blacks au păstrat trofeul acordat în întâlnirile bilaterale.

Disputa a fost una crâncenă, cum de altfel sunt mai toate la acest nivel. În minutul 7, la un atac neozeelandez în ”22”-ul advers, Hodge a făcut o intercepție, la o pasă sărită, și, după o cursă solitară de cca 60 de metri, a așezat balonul lângă buturile oaspeților. Încercarea a fost transformată de Foley și Australia conducea cu 7-0.

Șapte minute mai târziu, după un atac în 11 timpi, Waisake Naholo a sprintat pe dreapta, pe lângă linia de margine, și a izbutit o încercare transformată de Sopoaga (7-7 / min. 14). Până la pauză, neozeelandezii au mai punctat prin două lovituri de pedeapsă (7-13), în timp ce australienii au înscris un nou eseu prin Folau (min. 39). Cum transformarea a fost ratată, Noua Zeelandă a plecat la vestiare în avantaj (12-13).

2
înfrângeri au suferit neozeelandezii anul acesta, prima fiind înregistrată în iulie, când s-au înclinat (21-24) în fața selecționatei Leilor Britanici și Irlandezi.

În a doua parte a disputei, australienii s-au dovedit a fi mai agresivi, dominând disputa încă de la reluarea ei. Și în minutul 56, la un nou atac pe treisferturi, Marika Koroibete i-a adus pe ”Canguri” pentru prima dată la conducere (17-13). Avantaj care ar fi putut să fie mai mare dacă Foley nu irosea transformarea – el a avut un procentaj slab de reușită la loviturile de țintă (una din patru), ratând și o penalitate în minutul 50. Nici neozeelandezii n-au stat, însă, formidabil la acest capitol, eseul lui Sonny Bill Williams (min. 71) nefiind nici el transformat de McKenzie. Astfel că Australia conducea cu 20-18 cu 9 minute înainte de final. Pentru a fi scutiți de emoții, în minul 78 australienii au decis să ”dea la bețe” o penalitate. Foley i-a cedat rolul de transformer lui Hodge, care a concretizat lovitura de pedeapsă deși distanța față de buturi a fost foarte mare (55 de metri).

Au marcat: Reece Hodge 1 eseu (min. 7), Israel Folau 1e (min. 40), Marika Koroibete 1e (min. 57), Hodge 2 lp și Bernard Foley 1t, respectiv Waisake Naholo 1e (min. 14), Rieko Ioane 1e (min. 71) și Lima Sopoaga 1t, 2 lp.

Cupa Bledisloe poartă numele unui guvernator al Noii Zeelande, care a și donat trofeul acordat în disputele cu Australia, la rugby, în 1931. Anul acesta, ea a fost decernată pentru a 54-a oară. All Blacks au câștigat-o de 44 de ori, Wallabies de 10 ori. Din 2003, Noua Zeelandă a cucerit trofeul în fiecare an (15 ani la rând).

Foto: Stuart Walmsley/RUGBY.com.au

Share