Opinie / Cristi Manea scrie despre culmea cersetoriei – Da-mi pentru ca mi se cuvine!

Din ciclul “Hai sa vedem cine este mai tare”, Presedintele FR Fotbal Razvan Burleanu, in numele federatiei pe care o reprezinta, initiaza o propunere de reglementare legislativa pentru ca federatiile sportive din Romania sa beneficieze de “drepturile care li se cuvin” din pariurile din sport.

Pe langa faptul ca in comunicatul federal exista sintagma “pariuri sportive”, expresie extrem de simpatica tinand cont de faptul ca pariurile nu fac sport, deci nu sunt sportive, Burleanu face referire la Raportul Creutmann, un raport cu pozitie clara dar fara o obligativitate in acest sens.

In raportul sus numit se mentioneaza ca pariurile din sport reprezinta o forma de utilizare comerciala a competitiilor sportive.
Total de acord cu acest lucru. Se stie foarte bine pe ce se bazeaza activitatea companiilor de pariuri din sport si anume pe rezultatele sau actiunile unor meciuri.

Vin insa si ii arunc o minge la fileu Presedintelui Burleanu, acest pasionat Hagi Tudose al fotbalului romanesc.
Activitatea unei publicatii sau a unei televiziuni de sport reprezinta o alta “forma de utilizare comerciala a competitiilor sportive”. Activitatile dedicate sportului folosesc rezultate, clasamente, sportivi, antrenori, presedinti si tot ce este legat de activitatea ramurii sportive respective pentru a face o emisiune/rubrica/stire din sport. Prin aceasta activitate, respectiva entitate media genereaza audienta. Audienta respectiva este aducatoare de reclama. Reclama este aducatoare de bani.
Deci, daca adunam toti acesti factori rezulta ca avem un singur numitor comun si anume avem o “forma de utilizare comerciala a competitiilor sportive”.

Asa ca domnule Razvan, poti juca in continuare rolul unui “cersetor arogant” prin intinderea mainii spre posmagii acelora care desfasoara orice activitate care foloseste cuvantul fotbal.
In acest fel sa nu ne mire ca maine-poimaine „mesterica” are pretentii ca isi doreste si ceva procente din incasarile din reclama TV/Radio/Online/Print.

Stimabilul a intins mana si catre 5% din drepturile TV contractate de LPF. S-a fript putin dar merge inainte cu tupeu pentru ca … i se cuvine…

Tot stimabilul intinde mana si catre toate cluburile de fotbal prin taxe, vize, amenzi  etc. Dar aici conducatorul mult iubit le scoate sepcile de pe cap contribuabililor cu cateva mingi, poate o iesire la carciuma sau alte sarmale invelite in miros de federal.

Pot in continuare sa extrapolez si sa il indemn sa mearga si la chibitii din Cismigiu sa intinda mana pentru ca si distinsii domni stau la taclale despre fotbal.

Cerseste fonduri din orice activitate Mestere, pentru ca…ti se cuvine!

 

 

Cristian Manea

cristian.manea@100sport.ro
Facebook – Cristian Manea