Opinie / Daniel Nazare e nervos: Fotbalul lui 26-1 merge înainte. Când ne trezim?

Academia Rapid a spulberat Venus cu 26-1 în Liga 4 bucureșteană. Probabil jucătorii de legendă ai formației interbelice Venus, multilpă campioană pentru tinerii învățăcei de la FRF, se răsucesc în mormânt.

Nici marile vedete dispărute ale Giuleștiului nu își duc bine somnul de veci când știu că echipa lor a umilit o altă rivală istorică la un scor care nu poate fi posibil în niciun alt sport. La handbal e echilibru, la volei imposibil, la polo greu de tot, în timp ce la rugby nu poate exista cifra 1 în dreptul vreunei formații.

În loc să se laude că au primit certificat de calitate ISO 9001, ceea ce primesc zeci de mii de societăți în țara asta, adică e un fel de curge apă rece la robinet, oficialii de la Casa Fotbalului, care nu se plimbă pe la Roma să mai tragă un whisky prin cluburile din Capitoliu, ar trebui să gândească un plan de redresare al fotbalului. Dar sunt preocupați cu noile alegeri, ce pomeni sau ce șpăgi să mai dăm votanților din teritoriu, după modelul brevetat de Mircea Sandu și desăvărșit de domnul doctor în științe politice, eminentul Răzvan Burleanu. Nu ulei, mălai și zahăr ca domnul Dragnea, ci terenuri sintetice, mingi și niște fripturi bine rumenite. Iar dacă sunt cuminți și demonstrează asta, două bilete la România-Olanda și o noapte de cazare cu nevasta, amanta sau prietena, fiecare după posibilități.

Cum ar fi ca echipe precum Rapid, CSA Steaua, U. Cluj, Petrolul, Farul, Oțelul, FC Argeș și Ceahlăul să fie aduse direct în Liga 2? Prin vot al Adunării Generale, evident, nu la înțelegere cu infractori dovediți precum Auraș Brașoveanu, ce mai urla Burleanu la coruptul demonstrat Gică Popescu, dar acum tace că vine un vot de la domnul cu pricina cărui sentință definitivă sună așa „Acte de corupție”.

Ar crește drepturile tv, ar crește audiența, nu am mai avea 26-1 în Giulești, iar meciurile ar fi mai interesante decât Sepsi-Chiajna ori Voluntari-Juventus. Și nu cred că s-ar opune cineva din Adunarea Generală. În primul rând ca idee, în al doilea rând sunt o turmă bună de vot pentru președinte, indiferent cum îl cheamă. Sau ce decizie ia.

8 echipe plus cele prezente, minus retrogradatele și cele care se vor desfința pe parcurs, avem cazuri nenumărate în ultimele sezoane de eșalon secund, ar asigura un campionat pe cinste. Dar managementul calității și profitul e mai important pentru corporatiștii sportului-rege, simțul fotbalului și spectacolul îl simt, din păcate sau fericire, alții.

Azi și-a lansat candidatura la șefia FRF și Marcel Pușcaș. Om alături de fotbal, care mai mult a criticat conducătorii decât a fost conducător propriu-zis. Nimic rău. Dar la alegerile trecute și-a dat voturile pentru un fotbal mai bun și mai apoi și-a dat seama că a comis o mare eroare. Ce ne face să credem acum că va merge pînă la capăt și nu va pasa sufragiile lui Prunea sau Marica? Sau tot lui Burleanu? În mod normal nu, dar înțelepții susțin că istoria se repetă și, din păcate, acesta este un mare defect care ne deranjează la culme.

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100%sport

Facebook: Daniel Nazare

E-mail: daniel.nazare@100sport.ro

OPINIE / Daniel Nazare, despre Liga 1. Prea mulți nervi, prea puțin fotbal

OPINIE / Daniel Nazare despre războiul civil de la Dinamo

OPINIE Care este parerea jurnalistului Daniel Nazare despre conflictul Alibec – FCSB