Cristian Țopescu a primit ”Colanul de Aur” din partea COSR

Editorialist al revistei lunare ”100% Sport”, Cristian Țopescu a primit, în cadrul Galei Asociației Presei Sportive din România – 90 de ani, desfășurată miercuri seara, la Ateneul Român, „Colanul de Aur” din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Distincția i-a fost acordată cunoscutului om de sport și de presă de câtre președintele COSR, Mihai Covaliu. De asemenea, în numele Televiziunii Române, Țopescu a primit un trofeu, o diplomă și o medalie din partea APS. ”E o voce care se identifică cu televiziunea de la noi”, a spus președintele APS, Dumitru Graur. 

Șef al olimpismului din țara noastră, Mihai Covaliu a mărturisit că este o mare onoare pentru domnia sa, dar și un moment special să acorde această distincție unui om deosebit. În vârstă de 80 de ani, Cristian Țopescu a mulțumit și a amintit că a avut ocazia să comenteze 13 ediții ale Jocurilor Olimpice, de vară și de iarnă. ”Îmi face plăcere, de asemenea, să menționez că am făcut parte din COSR în cea mai bună perioadă a sa, mă refer la aceea dintre Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 și cele de la Atena 2004″.

Țopescu a vorbit, totodată, despre începuturile sale în Televiziunea Română, pomenind despre cei care i-au fost mentori, Emanoil Valeriu și Tudor Vornicu, doi foști practicanți ai rugby-ului, iar mai apoi ziariști sportivi specializați în sportul cu balonul oval.

Astăzi (joi, 23 noiembrie), la ora 15.00, la la Târgul de Carte Gaudeamus (Romexpo, Pavilionul Central, Sala Cupola) va avea loc lansarea volumului ”La microfon, Cristian Țopescu”, scris de Horia Alexandrescu și publicat de Editura Militară. Lucrarea are o prefață semnată de Ion Țiriac și o postfață de Radu Cosașu.

În cadrul Galei APSR 90 de ani, au fost acordate trofee, diplome și medalii unor oamenil de sport precum Ion Țiriac, Gheorghe Hagi, Valeria Răcilă, Simona Halep, Elizabeta Samara (în numele echipei feminine de tenis de masă a României – Daniela Dodean și Bernadette Szocs n-au putut fi prezente), Alina Vuc, Ionela-Livia Lehaci și Gianina-Elena Beleagă (echipajul feminin de dublu vâsle), Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguș, Laura Oprea și Daniela Druncea (echipajul feminin de 8+1).

De asemenea, au fost acordate trofee ministrulului Tineretului și Sportului, Marius Dunca, unor ziariști sportivi intrați în clubul seniorilor, în frunte cu Tiberiu Stama (91 de ani), unor instituții media (Televiziunea Română, Radio România Actualități și Gazeta Sporturilor), dar și unor firme care sprijină sportul de la noi.

La Gala APSR 90 de ani, organizată la Ateneul Român, au mai participat, printre alții Elisabeta Lipă și Gabriela Szabo, Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic și președinte al Rugby Europe, Roxana Scarlat Bârlădeanu, Irina Deleanu, Ivan Patzaichin, Gheorghe Berceanu, Ilie Năstase, George Boroi, Mircea Roman și Horia Tecău.

Gala a fost onorată cu prezența de Gianni Merlo, președintele Asociației Internaționale a Presei Sportive, și Charles Camenzuli, șeful Asociației Presei Sportive din Europa.

Foto: Marian Burlacu