OPINIE / Alin Buzărin, despre conducerea Federației: FRF, etapa de consolidare

”Fotbalul românesc a trecut într-o nouă etapă, de consolodare a proiectelor inițiate în ultimii trei ani. Acum se pregătesc rezultatele viitorului”.

Asta scrie pe portalul FRF, iar ca aforismul să capete dimensiune, se atașează și fotografia autorului. Nimeni altul decât președintele Răzvan Burleanu.

Etapa de consolidare, așadar. Dacă nu știați unde suntem și bâjbâiați între Jurasic, Cretacic sau Mezozoic , iată reperul: ne aflăm în etapa de consolodare! Așa cum, pe vremuri,, făuream împreună, mai prin foame, mai prin frig, mai prin întuneric, societatea multilateral dezvoltată, acum se situăm în grațiile etapei de consolidare!

Adică nu vom vai fi șubrezi, ci ne vom consolida. Interpretat altfel decât în semantica federală, termenul riscă să se încarce de înțelesuri peiorative. A consolida poate însemna și să acționezi asupra unor alcătuiri șubrede, oferindu-le, așa cum se poate, un grad sporit de rezistență. Adică un fel de cârpeală, ca la blocurile cu bulină roșie

Ideologul numărul unu al Federației se află pe final de mandat. De prim mandat, speră el. Din acest mandat au treut 45 de luni și până la sorocul anunțat, luna mai, ar mai fi cinci luni mari și late. Pricepem din aforism că în primele 45 de luni s-a robotit din greu la aceste proiecte, iar abia acum, în 10% din timpul rămas, se consolidează acea titanică, nevăzută, predictibilă și sustenabilă muncă!

O întrebare simplă: ce consolidăm? Calificarea la Mondiale a consolidat-o Daum. Fotbalul pe uliță? Fotbalul feminin? Sunt chestiuni care dau bine la împărățiile FIFA și UEFA, dar pe microbiști nu-i interesează dacă a dat tanti Aglaia gol cu ristul sau dacă printre balegile de la Coțofârloaia se poate dribla sau nu.

Ne-ar fi interesat să consolidăm calificarea la Mondiale, să ne ducem cu tineretul U21 și cu juniorii la Turneele Finale, să avem un arbitraj corect, condus de la Casa Fotbalului, nu de pe ruinele Acropolei, iar în conturile federale să se folosească semnul matematic plus, nu minus.

Din ce se aude, se consolidează nu doar proiectele de până acum, ci și poziția autorului aforismului la proximele alegeri. În perioada următoare către AJF-uri și către nenumăratele cluburi de apartament care au apărut de dată recentă, se vor pompa fonduri frumușele, care să-i facă pe votanți să se simtă obligați să ofere sufragiul cui trebuie! Asta da consolidare! Beton!