Rusia nu va putea participa la JO de iarnă 2018!

Decizie fără precedent în sportul mondial. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a hotărât să interzică Rusiei să participe la ediția de anul viitor a Jocurilor Olimpice de iarnă (PyeongChang, Coreea de Sud / 9 – 25 februarie)! S-a sancționat astfel ”dopajul instituționalizat”. Și s-a decis, totodată, ca sportivii ruși ”curați” să poată participa sub apelativul ”Sportivi Olimpici ai Rusiei” (AOR). Așa cum s-a procedat, de pildă, la Campionatul Mondial de atletism de la Londra, în august trecut.

În 2016, la Rio, CIO a lăsat federațiile sportive internaționale să decidă dacă permit sportivilor ruși să participe la Jocurile Olimpice de vară. Atunci, însă, doar forul atletic (IAAF) a luat o măsură radicală.

Hotărârea CIO a fost luată în urma studierii cazurilor de dopaj ale sportivilor din Rusia. Și s-a ajuns la concluzia că îndeosebi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, dar și în perioada 2011 – 2015, a funcționat un ”sistem instituționalizat” de folosire a substanțelor interzise de către reprezentanți ai țării est-europene. Tocmai aceasta l-a făcut pe președintele CIO, Thomas Bah, să scrie într-un comunicat: „Este vorba despre un atac fără precedent împotriva integrității Jocurilor Olimpice și a sportului. Comisia executivă a CIO a adoptat sancțiuni proporționate în raport cu manipularea sistemică, protejându-i totodată pe sportivii curați”.

CIO a decis, totodată, excluderea pe viață de la Jocurile Olimpice a vicepremierului rus Vitali Mutko, care a fost mult timp responsabil de sportul din Rusia.

Firește că decizia excluderii Rusiei de la JO de iarnă 2018 n-a fost bine primită la Moscova. Președinte al Comitetului Olimpic Rus, Aleksandr Jukov a spus că ”pedepsirea unor nevinovați este nedreaptă și imorală”. Totuși, Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că Rusia va permite sportivilor săi să concureze la JO de iarnă din 2018, decizia fiind luată de președintele Vladimir Putin. ”Suntem împotriva violării drepturilor sportivilor noștri, însă, în același timp, Rusia rămâne atașată idealurilor olimpismului”. Televiziunea rusă a precizat, mai apoi, că nu va transmite competiția din Coreea de Sud… 

25
de sportivi ruși participanți la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci au fost descalificați

Share