Opinie / Daniel Nazare despre tehnologia video. E sfârșitul erei foștilor fluierași acum experți?

Liga Profesionistă de Fotbal, prin vocea rară a domnului Gino Iorgulescu, a anunțat introducerea sistemului VAR la căte un meci de play-off din actualul sezon. La fel ca în politică, fotbalul nu face rabat, nu te costă nimic să promiți. Mai grea întrebare este de unde faci rost de bani.

Evident, că oamenii de fotbal de la LPF caută soluții. Gigi Becali a promis că plătește el tot: nici măcar nu știe că un singur sezon costă cât a dat el pe Alibec. Când va afla însă, va solicita un preț egal pentru toată lumea. Nu e nici măcar corect, de ce FCSB să plătească, iar Astra Giurgiu, ca să dăm un exemplu, nu?

Ca la noi la nimeni. Nu mai avem timp de teste, de reglare ale unor aspecte tehnice, cică, gata îi dăm drumul. Unde e însă studioul, cine achiziționează echipamentele? Alea vin mâine după ce cumperi azi? Asta înseamnă, totuși, că cei care decid nu se pricep. FIFA a testat vreo trei ani sistemul, la nemți e un întreg scandal pentru că sunt cinci meciuri la aceeași oră și un singur studio central, UEFA, care are Champions League folosește, doar Goal Line, nu și VAR. Dar noi suntem deciși: o facem repede. Să nu fie repede și prost. N-avem instalație de încălzire funcțională la terenuri, fanii fac pipi în boscheți ca acum trei decenii, sezonul trecut a fost o echipă în defuncta Cupă a Ligii care și-a scris numerele de pe tricou cu markerul. Despre ce vorbim?

Avem și o parte bună. După vreo 2-3 ani în care se va găsi, sunt sigur de asta, soluția ideală, vom elimina de pe micul ecran sau de pe undele FM foștii cavaleri ai fluierului ajunși azi experți pe teme de arbitraj: Ion Crăciunescu (Digi Sport), Adrian Porumboiu (pe unde apucă), Cristi Balaj și Dan Lăzărescu (Telekom Sport) și Marius Beudeanu (Sport Total FM). Nu că nu ar fi oameni cu care ai avea ce discuta, cu excepția primilor doi care au senzația că arbitrajul s-a născut și a murit odată cu ei, însă nu le mai văd rostul în astfel de emisiuni. Să comenteze că arbitrul nu știu care a greșit, dar sistemul VAR a îndreptat greșeala? Nu, mulțumesc. Asta va vedea toată lumea.

Partea proastă pentru unii dintre ei e că nu vor mai avea expunere, nu vor mai putea susține și încuraja arbitrii tineri promovați pe diverse căi, vânând erorile rivalilor celor apărați de el. De exemplu, Che Guevara Crăciunescu îl ține în brațe pe Alexandru Tudor și când nu e cazul, cu care e în relații excelente, dar îl martelează pe Ovidiu Hațegan, din invidie că Vassaras l-a „dus” la Champions League și nu el. Despre Marius Avram are o părere proastă pentru că e în relație de război cu tătăl, Vasile Avram. Despre Viitorul zicem de bine că e Hagi și Bivolaru acolo, însă cu alții nu avem milă. V-am dat câteva exemple.

Nu mai bine chemi jurnaliști care nu au parti-prisuri, fotbaliști și antrenori care au ce spune fără să se teamă de ceva sau cineva? Așa că eu aștept zilele de peste câțiva ani, când foștii mari cavaleri Crăciunescu și Porumboiu se vor întâlni în Cișmigiu, live la TVR, iar colegii mei Mitran și Olaianos le vor derula imagini din anii 80 cu cei doi împărțind dreptatea în teren, așa cum socoteau domniile lor cu o singura cameră video aflată pe teren, nu 30 cîte sunt azi. Nu mai e mult pînă departe.

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

Facebook:  Daniel Nazare

Twitter: danielnazare

E-mail: daniel.nazare@100sport.ro