S-a lansat cartea ”O cronică violetă”. Despre istoria recentă a fotbalului timișorean prin ochii ”noului val”

Poli Timișoara reprezintă în continuare o sursă de pasiune și inspirație în Banat. ”O cronică violetă” aduce la suprafață ultimii ani foarte zbuciumați din viața fotbalului de pe Bega într-o poveste captivantă spusă de doi tineri aflați la debutul lor editorial. Ștefan Cârpanu, în colaborare cu Andrei Vajna, contribuie astfel nu doar la îmbogățirea bibliotecii dedicate echipei favorite, ci chiar la literatura sportivă autohtonă.

Nu e doar o nouă carte despre Poli, ci și o poveste personală a relației celor doi autori cu echipa favorită, una în care se vor regăsi mulți suporteri de toate culorile. În ”O cronică violetă”  există poate ceva și din ”Fever Pitch” de Nick Hornby. Sunt abordate perioadele Doboș, Iancu, precum și scindarea din ”familia Poli”.

”Am încercat să creăm o poveste coerentă. Despre ce înseamnă să fii suporter în general, polist în particular. Cartea nu e doar despre fotbal. Multă lume va simți că sunt și alte teme… Am dorit să scriem într-un fel de ambele echipe, dar nu ar fi fost la fel de autentic pentru că nu am trăit toată ascensiunea lui ASU Politehnica din ligile inferioare. Această carte m-a consumat destul de mult. A fost și prima, o experiență dificilă din punct de vedere tehnic, dar și ca poveste – să te întorci la momente pe care le-ai lăsat în spate și să-ți aduci aminte de ele…”, a declarat autorul Ștefan Cârpanu cu ocazia lansării.

”E surprinzător pentru mine pentru că de obicei cărțile care tratează asemenea subiecte sunt de obicei scrise cu grija de a lăsa un fel de inventar al celor petrecute. Ștefan mi se pare că scrie ca și cum i-ar cânta unei ființei apropiate. Are umor, nu ocolește temele destul de stânjenitoare ale destinului echipei favorite. Adrian Bodnaru, editorul acestei cărți mi-a spus că are o carte despre fotbal care e scrisă foarte fain. Și așa este: e scrisă foarte fain!”, a spus și scriitorul Marcel Tolcea.

”O cronică violetă” se va găsi în librăriile din Timișoara la prețul de 25 de lei.

Share