Opinie / Daniel Nazare scrie despre falsitate. Mircea Sandu. Urmează Răzvan Burleanu

S-a încheiat 2017, a început 2018! Un an important pentru fotbalul românesc, care își va alege un nou președinte la FRF, undeva prin luna mai, și va bifa un nou turneu final de Cupă Mondială în fața televizorului.

Cu alte cuvinte, nu suntem în fotbalul mare dar ne căutăm conducător ori îl păstrăm pe cel care ne invită să așteptăm 20 de ani ca să însănătoșească sportul-rege autohton. Cu echipa lui de oameni competenți, singurii care vor ceva bun pentru noi cei care ne uităm la fotbal și care ar trebui să aplăudăm în loc să ne punem întrebări.

Deocamdată singurul candidat serios e Marcel Pușcaș, numele „generației de aur” întârzie să apară sau, zic eu, nu va veni vreodată. Gică Hagi nu se bagă si e bine pentru el, Gică Popescu ne dă lecții de moralitate dar e condamnat penal, Florin Prunea are discurs și comportament de Giovani Becali în tinerețe, în timp ce Cristian Balaj și Ciprian Marica, contestatari ai actualului regim, par niște flăcăi dornici să înșface fata iubită, dar sunt mai timizi ca orice prichindel care pășește în clasa zero.

OPINIE / DANIEL NAZARE DESPRE TEHNOLOGIA VIDEO. E SFÂRȘITUL EREI FOȘTILOR FLUIERAȘI ACUM EXPERȚI?

Așa că prevăd un nou mandat pentru domnul Burleanu, al doilea din cele trei. Promisese două în studioul Sport Total FM, unde mîngăia clanțele în momentul în care-l invitam să lupte împotriva sistemului. Le apăsa cu delicatețe cînd intra in studio. Când n-a mai venit, era prea ocupat să calculeze primele de la calificarea unde ne-a umilit Albania, a zis că ar fi bine trei, că așa e pe la FIFA și UEFA. Adică ne aflăm exact ca în societatea de azi, de pe stradă și de la televizor, unde copiem doar ce e rău din Occident, mai puțin ce e bun.

E același Burleanu care ni l-a adus la București, la o Adunare Generală, pe Angel Maria Villar, să ne vorbească despre cinstea din fotbal și corectitudinea desăvîrșită de la forurile internaționale. Între timp, spaniolul a fost arestat pentru fapte de corupție. Mai țineți minte, cum domnul doctor în științe politice îl acuza pe Mircea Sandu că e prieten cu infractorul Platini? Păi, după ce i-a turnat în pahar la Casa Fotbalului și a mîncat fripturici pe la cărciumile de lux din Capitală, putem să spunem și noi că este prieten și domnul Burleanu cu un infractor iberic? Sau nu avem voie?

Fotbalul mondial, nu doar cel autohton, pare să se transforme într-o afacere între niște indivizi, Sandu și Burleanu de pe la noi, plus alții de peste hotare, din care doar ei au dreptate, doar ei sunt corecți, doar ei știu ce e nevoie, doar ei cunosc salvarea fotbalului și care, într-un timp oarecare, ajung implicați în fapte de corupție. Și apoi luptă împotriva celor care i-au acuzat, cică, pe nedrept, iar apoi dispar o vreme și apoi reapar din neant și dau declarații penibile de nu-i cred nici bebelușii de la creșă. Mircea Sandu e primul exemplu. Vorbește ca un neprihănit pe la știri, dacă nu l-am cunoaște, l-am și crede. Urmează Răzvan Burleanu. E doar o chestiune de timp. Aveți răbdare.

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

Facebook:  Daniel Nazare

Twitter: danielnazare

E-mail: daniel.nazare@100sport.ro