Buzărin, despre vedetele lui Becali: Tu îi ai pe Mbappe și Coutinho, dar campioni ies alții

Astă toamnă a fost adus Florinel Coman, care atunci era Mbappe. Alaltăieri i s-a prelungit contractul lui Dennis Man, care a devenit Coutinho.

De trei ani încoace Gigi și Steaua personifică vedetele planetei îmbrăcate în tricou roș-albastru. Tot de trei ani, la Auschnitt, Aleea Alexandru, se depozitează tot ce are mai bun fotbalul din România, de la Alibec la Budescu, de la Benzar la Florin Tănase, de la Teixeira la Nedelcu.

Și tot de trei ani, campionatul îl iau alții. Astra și Viitorul, ultimele două campioane, se regăsesc aproape integral în muzeul lui Gigi. Exponate de lux. Pe teren nu joacă exponatele, ci oameni vii.

Patronul, care are meritul de a-și fi făcut banii tot din fotbal, a cumpărat pe alese, tot ce a pofrit. Atât în fața Astrei, cât și, mai ales, înaintea Viitorului, Steaua era mare favorită și a pierdut. O echipă de veterani, excelent antrenată și excelent motivată. Apoi, o echipă de copii. Acestea sunt învingătoarele celui mai bine hrănit club din istoria contemporană a fotbalului nostru.

La Viitorul juca Florinel Coman când încă nu devenise Mbappe. Iar la Astra (Budescu plecase în China încă din acea iarnă) făcea legea Alibec, când încă semăna cu Alibec. CFR și Craiova de acum, rivalele Stelei, arată mai bine, să ne scuze Șumudică și Hagi, decât ultimele echipe care i-au suflat titlul Stelei. Cu toate acestea, favorita la titlu e unică.

Pe oricine întrebi, viitoarea campioană nu poate fi altfel decât roș-albastră. Băluță și Deac par elemente de decor, eventual posibile achiziții. Laurii vor fi, fără îndoială, ai lui Mbappe și Coutinho, variantă dâmbovițeană. Nu încape vorbă! Acum doi ani, Steaua era mare favorită la titlu chiar și când era pe locul 5 și abia se agățase de roata playoff-ului, în dauna ieșenilor. ”Îi lăsăm pe alții să fie favoriți, noi suntem outsideri”. Declarația surprinde, e puțin autoironică și nu se pliază absolut deloc pe filosofia roș-albastră. Ea nu vine nici din Gruia, nici din Bănie, ci de la Florin Niță. Portarul s-a plictisit să tot fie favorit și să nu ia nimic (nici măcar Cupa nu s-a dus, din 2015, către Marea Echipă, o dată a poposit la insolventul CFR, altă dată la suburbanul Voluntari, s-o descânte Leasă cu mici și manele).

El, Niță, n-a fost nici Ter Stegen, nici Keylor, nici De Gea. Alții au fost Mbappe și Coutinho. Titlurile însă s-au ratat, sugerând că pentru succes nu-ți trebuie doar bani, ci și puțină minte.