Opinie / Daniel Nazare scrie și susține fără menajamente: conducătorii au ucis Liga 1

Discuția lansată de Gazeta Sporturilor și prelungită de Alin Buzărin pe site-ul www.100sport.ro nu se încheie așa de repede cum ar crede unii. Faptul că au dispărut 3.000 de fotbaliști, 5.000 de juniori și peste 300 de antrenori e doar efectul unor decizii care n-au fost în regulă. Și nu sunt 2-3, ci mult mai multe.

Faptul că avem fotbal slab e evident, asta că tehnologia a ucis fotbalul e o prostie fără margini. Nici măcar nu sunt meciurile transmise pe Fcaebook sau Instagram precum în alte campionate. Cauzele sunt mai grave, iar conducătorii, unii dintre ei conduc și azi, sunt principalii oameni care au distrus fotbalul autohton. Cu meciuri trucate, cu bani negri, cu puncte trimise cu dedicație unor echipe din Cooperativă. Cum să crească juniori buni, cum să performeze fotbalul, cum să vindem fotbaliști pe sume bune pentru a ne autosusține? Gândiți-vă dacă erați, exercițiu de imaginație, jucător la Gloria Bistrița, Ceahlăul ori FCM Bacău în acei ani tulburi… Cum puteai progresa?

OPINIE / BUZĂRIN SCRIE DESPRE MOARTEA FOTBALULUI ÎN ROMÂNIA: ȘI LA DORTMUND EXISTĂ FACEBOOK

Dați exemple de fotbaliști care au crescut și au ajuns la alte echipe ulterior. Pot fi doar câteva nume, nevalidate de discuție, exemple care însă confirmă regula că nu ma produs nimic serios. Artimetica spune că în capitalismul fotbalului românesc patronii și conducătorii s-au îmbogățit, iar fotbalul a sărăcit. Fotbaliștii au ciugulit și au dus-o bine dacă au tăcut și doar s-au antrenat.

Cum ar fi arătat fotbalul german, Borussia Dortmund că tot era o comparație cu rețelele de socializare, cu Pinalti și cu Tata Jean la butoane, cu Sechelariu și Becali jucând poker pe jucători, cu George Copos și cu Mihai Stoica vânzând jucători ai propriului club, iar banii veneau la conducător nu la club. Probabil că Bundesliga ar fi ajuns în insolvență dacă banii nu intrau la Bayern din transferul lui Tony Kroos la Real Madrid, ci în buzunarele lui Hoeness sau Rumennigge.

O altă problemă o reprezintă lipsa încrederii în competiție. Dacă voi mă mințiți an de an, meci de meci, de ce să vin eu, microbist, la partidele voastre? M-am săturat. Iar presa, da, a îndepărtat lumea de pe stadioane. Așa este, spunându-le adevărul pe care publicul îl bănuia. Lumea vrea adevărul, nici măcar spectacol. Vrea să vadă un meci „pe bune”. Dacă acum 40 de ani cu greu găseai o bere după un meci, azi putem bea o bere în fața teleizorului. Pentru că la stadion, pe multe dintre arene, faci tot pipi la gard sau la copac. E adevărat că televiziunea ne-a fixat mai comod acasă, dar la fel de adevărat e că oficialii cluburilor nu sunt interesați de confortul iubitorului de fotbal, dacă are cu ce să plece acasă la ora 23 sau dacă are la dispoziție măcar o cafea sau un ceai, evident contra cost.

„Dosarul Transferurilor”, atât de discutat și întors pe toate fețele, a developat o situație clară: conducătorii au sifonat banii din transferuri, iar cluburile au intrat, cele mai multe, în faliment. Apoi conducătorii respectivi, în frunte cu Mircea Sandu și Mitică Dragomir, cereau ajutorul statului să ajute fotbalul. Cu alte cuvinte, noi v-am furat, să vă salveze Guvernul. Oricum s-ar numi el.

Daniel-Andrei NAZARE

senior-editor 100% Sport

Facebook:  Daniel Nazare

Twitter: danielnazare

E-mail: daniel.nazare@100sport.ro