OPINIE / Buzărin, despre duelul șeful FRF – Lupescu: Burleanu, pricepere de avansat

Nepricepere de începător”! Așa clamează pe blogul său personal prezidentul federal o frază rostită recent la tv de Ionuț Lupescu!

Burleanu rupe lanțul, pare că nu-i ajunge o singură gură, ar mai avea nevoie de încă una, ca să muște în timp ce latră. E de neoprit! Scrie, combate și dă dovadă de o redutabilă capacitate de a întoarce lucrurile pe propria sa stradă, în propriul său avantaj.

Săptămâna trecută a sărit agresiv la Cornel Dinu, după ce fostul mare fotbalist și antrenor și-a permis să se mire de rolul ilogic de important pe care-l joacă în alegerile federale ajefeurile, fotbalul feminin și alte structuri cu o importanță îndoielnică în dezvoltarea fotbalului. În textul său, prezidentul i-a strâns sub propria-i aripă pe alegătorii de la orașe și sate, perorând pe pagini întregi despre rolul lor istoric și stigmatizându-i pe neaveniți, ca Dinu de pildă, care le nesocotesc misia istorică. Discurs patetic, cu accente melodramnatic-caragialene, ceva între Tipătescu și Trahanache, cu acute din stilul polemic al lui Rică Venturiano. Dar în vreme ce Burleanu perora despre rolul strategic al ajefiștilor în împiedicarea încălzirii globale, imediatul său subaltern Bodescu măscărea în public, cu martori, un ajefist pentru că nu și-ar fi dat adeziunea la proiectul actualei ocârmuiri. ”Împreună suntem fotbal”, acesta e sloganul, dar el se poate citi și :”Vă ia mama dracului dacă îndrăzniți să nu fiți fotbal împreună cu mine!”.

Plus că după exercițiile literare de pe blog, în care-l ataca pe Dinu, a doua zi Dinu l-a mitraliat efectiv pe Burleanu, într-o replică în urma căreia măcar o lună-două te ferești să mai ieși în spațiul public.

Dar iată că R. Burleanu e curajos și după ce s-a scuturat de praful în care-l aruncase efectiv Dinu, s-a repezit, plin de aplomb, la Lupescu.

Acesta spusese la tv că e o eroare faptul de a fi avut Burleanu patru selecționeri într-un singur mandat federal. Polemistul electronic de Bacău și-a pus imediat în mișcare aparatul de propagandă, rezultatele cercetătii fiind, la o primă vedere, net în favoarea lui.

Păi, ce face Lupescu, ne ceartă pe noi că am avut patru selecționeri? Păi Olanda a avut tot patru, iar Argentina cinci! Iar dacă nici Olanda și Argentina nu sunt repere în fotbal, atunci cine mai e? NEPRICEPERE DE ÎNCEPĂTOR! Asta e concluzia care trebuie postată pe blog la adresa lui Lupescu. Cel mai bun prilej pentru a-l ataca pe contracandidat, care probabil că nici nu va răspunde cu violență, pentru că a promis că nu acesta e țelul lui, să polemizeze cu Burleanu.

Să vedem, însă, care începoător? Și care nepricepere? Pentru că exemplele alese de ciraci nu sunt cele mai concludente. Într-adevăr, Olanda a avut patru selecționeri, dar a ratat Mondialul, în vreme ce Argentina, care a făcut și ea risipă de personal tehnic la echipa națională, a fost la un pas de a rata și ea voiajul în Rusia. Când îl ai pe Messi și încă vreo douăzeci de staruri care joacă în campionatele puternice ale Europei, n-are voie să-ți țâțâie târtița prin Ecuador, Venezuela sau Bolivia! Trebuie să te califici la pas! Înseamnă, prin urmare, că Olanda, de vreme ce nu s-a calificat, a comis erori, ca și Argentina, care s-a calificat în ultima clipă. Ca și România, care a ratat și ea mondialul. Rezultă, dacă stăm să cumpănim, că numărul mare al selecționerilor nu e o chestie bună, a diversității multiculturale, ci una rea, care denotă măcar lipsă de inspirație în alegerea acestora.

Dar așa se întâmplă, vorbești de nepriceperea de începător a altuia doar atunci când tu dai dovadă de o pricepere de avansat. Într-adevăr, președintele federal a atins cel mai înalt nivel posibil în a prezenta lucrurile nu așa cum stau ele în realitate, ci așa cum ar dori dumnealui să stea. Asta, în mintea oricăror oameni care judecă, se numește manipulare!