Grupul lui Gerard Pique va investi 3 miliarde de dolari în tenis, iar Cupa Davis și-ar putea schimba formatul

Federația Internațională de Tenis (ITF) a anunțat că intenționează să organizeze Cupa Davis, la nivelul elitei, într-o singură săptămână, în luna noiembrie a fiecărui an. La competiție ar urma să participe cele 16 echipe din actuala Grupă Mondială plus alte două din eșalonul inferior. În fiecare întâlnire vor avea loc două meciuri de simplu și unul de dublu, în sistemul ”cel mai bun în două din trei seturi”. În celelalte grupe valorice se va păstra formatul actual. Proiectul va fi discutat la Adunarea Generală a ITF, care va avea loc în luna august, la Orlando, Florida (SUA). Pentru a fi pus în practică va fi nevoie de voturile a două treimi dintre electori.

Forul mondial a anunțat, totodată, un parteneriat de 25 de ani, de 3 miliarde de dolari, cu grupul de investiții Kosmos, care ”va transforma Cupa și va genera venituri substanțiale pentru dezvoltarea globală a tenisului”. Respectivul grup este fondat de Gerard Pique, jucător de fotbal la FC Barcelona și al echipei Spaniei, acesta fiind și președintele său.

Președintele ITF, David Haggerty, a explicat de ce s-a ajuns la acest proiect: „Consiliul nostru susține un plan îndrăzneț și ambițios pentru Cupa Davis, unul dintre cele mai importante evenimente sportive. Vrem să avem un final de sezon major, un festival de tenis și de divertisment, cu cei mai mari jucători din lume reprezentând națiunile lor în Cupa Davis. Acest nou parteneriat nu numai că va crea o adevărată Cupă Mondială de tenis, dar va debloca, de asemenea, investiții record pentru generațiile viitoare de jucători de tenis și fanii din întreaga lume”.

„Kosmos este încântat să se alăture acestui parteneriat extraordinar cu ITF. Împreună putem ridica Cupa Davis spre noi înălțimi. Kosmos va investi, de asemenea, 3 miliarde de dolari în tenis, în decursul a 25 de ani, care vor contribui la dezvoltarea jocului la nivel mondial”
Gerard Pique

Intenția ITF de a modifica formatul Cupei Davis nu este văzută cu ochi buni este tot. Iar dacă americani par să o accepte, europenii sunt sceptici, iar cei mai vehemenți critici ai acestei schimbări se dovedesc a fi francezii. Pe contul său de twitter, Yannick Noah a postat următorul mesaj: ”Sfârșitul Cupei Davis. Ce tristețe. Au vândut sufletul unei competiții istorice. Sorry Mister Davis”.

Potrivit cotidianului francez ”l’Equipe”, președintele Federației Belgiene de Tenis, Andre Stein, a anunțat că va vota împotriva schimbării formatului Cupei Davis, iar vicepreședintele forului german, Dirk Hordorff, a fost și mai dur în declarații: ”Federația noastră n-a fost nici consultată, nici implicată. Și nu și-a dat acordul acestor schimbări”, a spus acesta, adăugând: ”Sper că suficiente națiuni se vor asigura că următorul președinte al ITF nu va fi Dave Haggerty”. Aceeași publicație precizeză că șeful Federației Elvețiene de Tenis, René Stammbach, care este și membru în Board-ul ITF, este favorabil proiectului. ”Voi vota pentru. E clar. Federația mea a pierdut, în ultimii 20 de ani, cinci milioane de franci cu Cupa Davis”.

Share