Opinie / Daniel Nazare scrie despre pisicile de la FRF: oare cine fură mai puțin?

Vin alegerile, se anunță zăngănit de cătușe, vorba omului de fotbal Gabriel Bodescu, într-o discuție pe Whattsup cu Justin Ștefan, acest Valentin Alexandru al lui Gino Iorgulescu, despre care ai senzația că știe toate legile fotbalistice din Univers și nu te poți contrazice, el deține adevărul absolut. Evident, în sportul-rege.

Președintele FRF, care mai mult vorbea decât scria în ultimii ani, s-a apucat la un maraton de episoade despre cât de hoț a fost Ionuț Lupescu, dar mai ales Mircea Sandu, pe blogul lui care primea ajutor de șomaj. Nu mai muncea deloc. Fanii lui Razvan Burleanu sustin ca Ionuț Lupescu a comis niste fapte incompatibile cu functia de conducator al fotbalului romanesc (a luat din banii FRF pentru profitul firmelor sale), fanii Kaiserului se intreaba de ce n-a facut actualul presedinte dezvaluirile inca din 2014. Oare ce e mai grav: sa comiti o ilegalitate sau sa tainuiesti o ilegalitate? Răspunsul vine ăn funcție de tabăra în care ești, pro sau contra Burleanu.

Procesul cu Loteria, adevăratul motiv al descinderii procurorilor DNA la Federația Română de Fotbal. FRF a câștigat, în mandatul lui Mircea Sandu, un contract bănos cu Loteria Română, se vorbeste de 6 milioane de euro. Se pare ca Mircea Sandu si-a dat o prima de un milion de euro, vorbesc oameni importanti din fotbal, i-a premiat pe niste colaboratori cu cateva sute de mii de euro. Cum ar reactiona fostul presedinte si Ionuț Lupescu daca s-ar afla ca Razvan Burleanu s-a premiat cu o suma de bani pentru contractele cu Joma, Fortuna sau oricare alt sponsor sau pentru un proces castigat de institutie?

Din banii veniti de la UEFA, pentru calificari, s-au premiat toti, inclusiv Lupescu si Prunea, Burleanu, Sandu si toti colaboratorii apropiati din mandatele respective. Dar banii de la UEFA si FIFA nu sunt tot pentru fotbalul romanesc sau aici e voie sa impartim si la conducatori? Facem pariu ca aceasta intrebare nu va fi pusa la nicio emisiune tv in care vor fi invitati Burleanu si Lupescu?

În Comitetul Executiv al FRF și în echipa de campanie a lui Burleanu ne zâmbește Auraș Brașoveanu, condamnat definitiv pentru acte de corupție. Cu suspendare. Dar el adună voturi pentru Burleanu, în ritmul în care treieră semănătoriile. Cu multă dragoste și hotărăre.

„Dacă era un contract de 7 milioane de euro, din care fura 2 milioane, atunci era prejudiciu la Lupescu. La un contract de 300.000 de euro poate lua 30.000. Mie îmi zicea tata, când furam caise și cireșe «Dacă furi precum pisica, Securitatea te vede, dar mai închide ochii. Dacă furi ca lupul, vine și te ia». Așa trebuie făcut, ca pisica. Dacă dintr-un contract de 100 de milioane furi 1 milion, DNA și SRI nu zic nimic”, declară Gigi Becali, condamnat penal, trecut pe la pușcărie, eminent om de fotbal, patron al celei mai galonate echipe a fotbalului românesc.

Cu alte cuvinte, furăciunea în fotbal se face pe axa pisicilor cu nume de oameni sănătoși la cap: Gigi Becali-Ionuț Lupescu-Mircea Sandu ori Auraș Brașoveanu-Răzvan Burleanu-Gabi Bodescu. Cu 10 la sută maximum, să nu se supere lumea. Despre onestitate, corectiudine și moralitate, poate într-o altă viață și într-un alt sport.

————————————————————————————————————————————-

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————————–