Rugby Europe va analiza arbitrajul lui Vlad Iordăchescu de la meciul Belgia – Spania

Scandalul iscat în jurul arbitrajului de la meciul Belgia – Spania (18-10) al brigăzii române formate din Vlad Iordăchescu, Radu Petrescu și Alexandru Ionescu ia amploare. Într-un comunicat, Rugby Europe, forul continental, a anunțat că va analiza deciziile cavalerului fluierului la sfârșitul acestei săptămâni, într-o reuniune ce va avea loc la Poznan (Polonia). Totodată, forul mondial, World Rugby, a precizat că nu are legătură cu desemnarea arbitrilor la meciurile din această fază a Cupei Mondiale (preliminarii) și că va fi în contact cu Rugby Europe pentru a înțelege ce s-a întâmplat acolo.

Fost internațional francez, Jean-Michel Aguirre (66 de ani) a fost prezent la Bruxelles, acesta asigurând legătura între cluburile franceze și Federația Spaniolă de Rugby. Acesta a declarat pentru cotidianul ”l’Equipe”: ”Arbitrajul a fost aproape necinstiti față de jucătorii noștri. În orice caz, a fost partizan. Am fost sancționați de 18 ori, în timp ce belgienii de 8. Alții vorbesc despre un raport de 25-5. Chiar am avut sentimentul că arbitrul a făcut totul pentru a scoate Spania. De la prima acțiune, m-am îndoit de arbitraj. Din momentul în care am jucat, am avansat, am fost penalizați. Era evident. Nu voi vorbi despre modul în care a folosit cronometrul…”.

Interesant este că deși spune că n-a văzut sfârșitul meciului din tribună, ci a plecat în vestiar, unde l-a urmărit pe telefonul mobil, Aguirre precizează că arbitrul român n-a fost lovit de jucătorii spanioli… Și spune că al lor comportament de la final, când l-au alergat pe Vlad Iordăchescu, este ”aproape uman”, o consecință a ”unei enorme senzații de frustrare”.

O analiză a arbitrajului lui Vlad Iordăchescu au făcut-o și iubitorii de rugby neutri, cei din Europa, dar și de pe alte continente – știrea despre cele întâmplate la Bruxelles a apărut, de pildă, și în emisfera Sudică (Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud). Părerile sunt împărțite… Cum se întâmplă de obicei.  

Comitetul de desemnare a arbitrilor de la Rugby Europe a dat un comunicat în care s-a precizat că așteaptă raportul de evaluare al supervizorului oficialilor meciului Belgia – Spania. Iar fazele de joc ale acestei partide vor fi analizate în cadrul reunuiunii care va avea loc vineri, la Poznan (Polonia), cu ocazia Campionatului European U18. Apoi, un comunicat va fi trimis către Comitetul Director al Rugby Europe pentru a fi difuzat.

World Rugby, în schimb, adică forul care organizează Cupa Mondială, a precizat că nu e implicată în desemnarea arbitrilor la meciurile din preliminarii, implicit la cele desfășurate în Europa. Și că va fi în contact cu Rugby Europe pentru a înțelege contextul evenimentelor de la meciul Belgia – Spania.