Analiza arbitrajului lui Vlad Iordăchescu a fost trimisă ”Board”-ului Rugby Europe

Întrunită la Poznan (Polonia), acolo unde, în acest week-end, se desfășoară Campionatul European U18, Comisia de Arbitri din cadrul Rugby Europe a analizat arbitrajul brigăzii formate din Vlad Iordăchescu, Radu Petrescu și Alexandru Ionescu de la meciul Belgia – Spania (18-10), meci disputat duminică, 18 martie, la Bruxelles, în cadrul Rugby Europe International Championship. S-a decis ca analiza arbitrajului să fie trimisă ”Board”-ului forului continental, urmând ca membri acestuia să o discute telefonic luni, 26 martie. De asemenea, va fi informat și World Rugby, forul mondial. Decizia întârzie, așadar. 

Iată comunicatul oficial: ”Comitetul de Selecție a Arbitrilor din cadrul Rugby Europe s-a reunit, astăzi, la Poznan, pentru a analiza performanța arbitrilor meciului Belgia – Spania, ultimul meci din cadrul Rugby Europe Championship 2018, calificativ pentru Cupa Mondială din 2019.

Membri prezenți ai acestui comitet (Patrick Robin, Johan Meersman și Domenico Sironi) au vizionat meciul și au confruntat analiza lor cu aceea făcută de supervizorii Rugby Europe și World Rugby.

Analiza va fi transmisă Board-ului Rugby Europe, precum și la World Rugby, conform cererii lor.

O reuniune telefonică a membrilor Board-ului Rugby Europe se va ține luni, 26 martie, seara, pentru a se expune diferite elemente.

Rugby Europe regretă situația actuala și își exprimă voința sa de a comunica într-un mod transparent atfel încât să evite anumite acuzații care pot să dăuneze imaginii și valorilor sportului nostru, ale echipelor și ale arbitrajului”.

Este de menționat că întrunirea comisiei s-a produs în regim de urgență, schimbându-se Ordinea de zi a Reuniunii de la Poznan. La finalul partidei Belgia – Spania, de săptămâna trecută, o parte dintre rugbyștii iberici l-au înconjurat pe arbitrul Vlad Iordăchescu, acesta fiind protajat de jucătorii echipei gazdă, iar apoi scos din stadion de către oficiali.

La puțin timp după acele acte reprobabile, presa din Spania a publicat, în mediul on-line, o serie de articole în care s-a acuzat arbitrajul de la partida disputată la Bruxelles, pe ”Micul Heysel”. S-a afirmat că arbitrajul lui Vlad Iordăchescu a favorizat echipa de rugby a României, care, în urma acestui rezultat, s-a calificat direct la Cupa Mondială din 2019 – în timp ce Spania a fost trimisă în recalificări (va juca un meci eliminatoriu, acasă, cu Portugalia, iar apoi o întâlnire tur-retur cu Samoa).

Marți, 20 martie, Federația Spaniolă de Rugby a cerut forului continental ca partida din Belgia să se rejoace. În același timp, Federația Română de Rugby a solicitat să se ia măsuri împotriva celor care vor fi găsiți vinovați de agresarea arbitrului Vlad Iordăchescu.

Foto: FRR