România s-a calificat la CM de handbal tineret din Ungaria

Pregătită de Gheorghe Tadici şi Bogdan Burcea, echipa feminină de tineret a României a terminat pe primul loc grupa (a 2-a) de la Cluj, calificându-se astfel la Campionatul Mondial care va avea loc în Ungaria, între 1 și 14 iulie anul acesta. Naționala noastră s-a impus în partidele cu Croația (33-25), Georgia (32-13) și Ucraina (28-26).

În disputa de astăzi, tricolorele au reușit să se desprindă în câteva rânduri (5-3, 6-4, 10-9, 12-10, 14-11, 15-12, 16-14), însă au fost egalate înainte de pauză (16-16). În al doilea mitan, naționala noastră a avut o evoluție mult mai sigură, conducând în permanență (19-16, 21-17, 23-20, 24-21, 26-22, 28-24). În ultimele 5 minute ale disputei, ucrainiencele au izbutit o serie de trei goluri, însă n-au putut decât să limiteze diferența de scor de la final (28-27).

„A fost o etapă intermediară și un turneu de calificare reușit per ansamblu. Ultimul joc cu Ucraina a fost însă un semnal de alarmă pentru noi și pentru fete. Eu sper ca ele să priceapă că rigoarea tactică și jocul colectiv sunt prioritare. Adevărata vedetă trebuie să fie echipa, nu jucătoarea X sau Y. Mai avem mult până de departe, trebuie să muncim mai mult. Un obieciv realist la Mondiale este o clasare în top opt echipe, dar e clar că toată lumea își dorește o medalie”
Gheorghe Tadici,
antrenor principal

Pentru echipa României au marcat Sorina Maria Târcă (8 goluri), Aura Teodora Popescu (7), Raluca Maria Petruş (4), Alexandra Diana Badea (3), Andreea Rebeca Târşoagă (3), Daria Bucur (1), Bianca Sorina Marin (1) şi Diana Nichitean (1).

Alte jucătoare trecute pe foaia de meci: Diana Cristina Ciucă, Andreea Mihaela Stîngă, Ana-Maria Andreea Mihart, Ana-Maria Văcariu, Alexandra Ioana Banciu, Ioana Raluca Kelemen, Daciana Hosu și Andreea Tecar.

Alături de echipa s-a aflat și Alexandra Severin, care n-a putut evolua în meciuri fiind în perioada de refacere de după accidentarea suferit în meciul pe care Dinamo l-a disputat la Buzău.

„Avem deja patru naționale calificate la turneele finale, iar senioarele vor completa cu siguranță lista. Suntem în cărți și cu băieții, care vor avea barajul cu Macedonia, ceea ce este o performanță notabilă și demonstrează că ne facem treaba bine. Această generație de la naționala feminină de tineret nu și-a valorificat încă potențialul din cauza multor probleme, majoritatea interne. Sper să încheie însă cu o medalie înainte de seniorat pentru că sunt multe fete de valoare care pot spune ceva pentru România în viitor. Profesorul Tadici a adus un pic de disciplină și de liniște în această generație și experiența pe care dânsul o are ne îndreptățesc să sperăm la un rezutat bun în vară. Gândurile mele pleacă și spre 2020 când vom organiza Campionatul Mondial de tineret în România și ar fi frumos atunci să obținem medalia de aur!”
Alexandru Dedu,
președintele FR de Handbal

Cele mai multe goluri (7) pentru echipa Ucrainei au fost înscrise de Svitlana Aksonova şi Tetiana Poliak.

CM U20 feminin 2018 – preliminarii

Grupa 2

Ucraina – Georgia 37-16
Croația – România 25-33
Croația – Ucraina 29-23
România – Georgia 32-13
România – Ucraina 28-27
Georgia – Croația 18-33

Clasament final
1. România 6 puncte
2. Croația 4 puncte
3. Ucraina 2 puncte
4. Georgia 0 puncte

Jucătoarele care au evoluat pentru România la turneul de calificare:
Portari: Daciana Hosu (Corona Braşov), Raluca Kelemen (HC Zalău), Diana Ciucă (HCM Rm. Vâlcea)

Extreme stânga: Bianca Marin (CSM Bucureşti), Andreea Mihart (Danubius Galaţi)

Interi stînga: Sorina Târcă (Corona Braşov), Andreea Văcariu (Dacia Mioveni), Diana Nichitean (HC Zalău), Andreea Târşoagă (Olimpic Târgu Mureş)

Centri: Raluca Petruş („U” Cluj), Alexandra Banciu (Dinamo)

Interi dreapta: Andreea Tecar (CS Minaur Baia Mare), Daria Bucur (Corona Braşov)

Extremă dreapta: Alexandra Badea (HCM Râmnicu Vâlcea)

Pivoţi: Teodora Popescu (SCM Craiova), Andreea Stângă (HC Zalău)