Opinie / Daniel Nazare scrie despre mentalitate. Studiu de caz: Olimpiu Moruțan

Nu sunt adeptul scuzelor simple, că jucătorii erau obosiți sau selecționerul Boingiu a greșit tactica. Ori că gazonul nu era adecvat. Aveam nevoie de un punct cu Ucraina, am avut 1-0 în minutul 75 și am pierdut cu 1-2 pe teren propriu, la Under 19. Unde ucrainenii au întors-o, chiar ca la Ploiești, conform zicalei.

Nu cred ca e de vina antrenorul sau Burleanu, cred ca la nivel de juniori ne lipseste mentalitatea si educatia. Uitati-va cum gandeste un jucator ca Morutan, fotbalist pe care se arunca milioane de euro, si veti observa ca nu ai ce sa le ceri celorlalti. Un fotbalist cerebral nu scoate tricoul dupa el, avand cartonasul galben, dupa ce marcheaza pentru 1-0 in minutul 75. Iar la 1-1 neputem califica. Si se termina 1-2. Ce a învățat Moruțan, la echipele pe unde a evoluat, dincolo de aspecte tactice și tehnice? Ce a fost în mintea lui când a băgat mingea în poartă?

Am încercat să mă pun în locul lui. E posibil să ți se încețoșeze totul în creier și să uiți că ai un avertisment deja? Refuz să cred. Suntem totuși oameni, creierul trebuie sau ar trebui să funcționeze, să facă unele conexiuni. Mihai Teja mi-a mărturisit că Moruțan e un tip inteligent, promovat la echipa mare la U. Cluj, la doar 15 ani. „Nu părea un tip de genul lui Claudiu Răducanu, m-a surpins gestul lui din meci. Nu cred că pot găsi o explicație, mi-e imposibil”, mi-a mărturisit Teja. Despre ce e vorba atunci, dacă actualul jucător de la FC Botoșani e peste media fotbaliștilor autohtoni?

Cred că am o explicație: în fotbal nu e doar despre fotbal, antrenamente si tactica, e si despre psihic, despre educatie, despre mentalitate. Lucruri care, din pacate, ne lipsesc si nu pune nimeni accent pe ele. Și nu e vorba de națională, ci de procesul de creștere la cluburile de formare. O dăm pe ghinion, pe Burleanu, pe antrenor, pe gazon, pe frig si pe oboseala. Tipic romanesc, sa bagam rahatul sub pres chiar daca pute ca la WC-ul comunal!

————————————————————————————————————————————-

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————————–