Afacerea Belgia vs Spania: ”l’Equipe” anunță că Rugby Europe a amânat reuniunea de azi a Board-ului

Membrii Board-ului Rugby Europe urmau să discute astăzi, din nou, pe seama analizei fazelor de joc de la meciul Belgia – Spania (18-10), care a contat și pentru preliminariile Cupei Mondiale de rugby din 2019, precum și a gesturilor nesportive făcute de iberici, la finalul acestei partide (l-au înconjurat pe arbitrul Vlad Iordăchescu, reproșându-i anumite decizii). Potrivit site-ului cotidianului francez ”l’Equipe”, reuniunea a fost amânată pentru săptămâna viitoare, fără a se preciza, deocamdată, și o dată. 

La finalul partidei Belgia – Spania, de la Bruxelles, din 18 martie, o parte dintre rugbyștii iberici l-au înconjurat pe arbitrul Vlad Iordăchescu, acesta fiind protajat de jucătorii echipei gazdă, iar apoi scos din stadion de către oficiali.

La puțin timp după acele acte reprobabile, presa din Spania a publicat, în mediul on-line, o serie de articole în care s-a acuzat arbitrajul de la partida disputată la Bruxelles, pe ”Micul Heysel”. S-a afirmat că arbitrajul lui Vlad Iordăchescu a favorizat echipa de rugby a României, care, în urma acestui rezultat, s-a calificat direct la Cupa Mondială din 2019 – în timp ce Spania a fost trimisă în recalificări (va juca un meci eliminatoriu, acasă, cu Portugalia, iar apoi o întâlnire tur-retur cu Samoa).

Marți, 20 martie, Federația Spaniolă de Rugby a cerut forului continental ca partida din Belgia să se rejoace. În același timp, Federația Română de Rugby a solicitat să se ia măsuri împotriva celor care vor fi găsiți vinovați de agresarea arbitrului Vlad Iordăchescu.

În 23 martie, la Poznan (Polonia), acolo unde se desfășoară Campionatul European U18, Comisia de Selecție a Arbitrilor din cadrul Rugby Europe a analizat arbitrajul brigăzii formate din Vlad Iordăchescu, Radu Petrescu și Alexandru Ionescu de la meciul Belgia – Spania (18-10). Aceasta a fost trimisă ”Board”-ului forului continental, membrii acestuia discutând pe această temă, telefonic, luni, 26 martie. În urma acelei conferințe nu s-a luat nicio decizie, solicitându-se mai multe elemente asupra respectivului meci. S-a decis ca o nouă reuniune să se desfășoare astăzi (joi, 29 martie), după amiază. Iar aceasta ar fi fost, potrivit ”l’Equipe”, amânată pentru săptămâna viitoare. 

Din Board-ul Rugby Europe fac parte Octavian Morariu – președinte, Viacieslav Kopiev (Rusia), Rob Udwin (Anglia), Madeleine Lathi (Suedia), Christian Dullin (Franța) – vicepreședinți, Gilbert Celli (San Marino) – secretar general, Bernard Jargeac (Luxembourg) – secretar general adjunct, Peter Schupbach (Elveția) – trezorier, George Nijaradze (Georgia), Alfonso Feijoo (Spania), Klaus Blank (Germania), Dominic McKay (Scoția), John O’Driscoll (Irlanda), Drazen Colnago (Croația), Jens Aage Skare Nielsen (Denemarca), Zeno Zanandrea (Italia) și Geraint John (Țara Galilor).