Prima revelație în Liga I, după trei etape: Gaz Metan Mediaș. Cifrele etapei

Spre deosebire de alte începuturi de sezon, când meciurile bune se lăsau așteptate, de această dată asistăm mai repede la partide de mai bună calitate sau dacă nu, măcar mai plăcute ochiului. Însă la acest lucru contribuie, cum scriam și data trecută, apărările dezorganizate care mustesc în acest start.

Dintre principalele candidate la titlu, CFR Cluj și FC Steaua au înregistrat primele lor victorii și par a se afla în revenire de formă. U Craiova 1948 CS în schimb e în continuare fără victorie și după cum s-a desfășurat meciul cu FC Botoșani, ar fi putut înregistra chiar o nouă înfrângere. Singurul ei câștig a fost un tânăr jucător de 18 ani din propria ogradă, Mihăilă, chiar dacă la origini este dâmbovițean.

Deocamdată, prima revelație este chiar ineditul lider, Gaz Metan, singura echipă care a reușit două victorii. Și în teren arată la fel de bine ca în clasament, având un jucător, la rându-i o revelație, Carlos Fortes (în foto), venit din a doua ligă portugheză, acesta marcând în toate cele trei etape scurse până acum. Mă opresc aici cu aprecierile, căci ne aflăm încă la început.

FC Steaua a realizat primul mare scor și totodată cea mai severă înfrângere aplicată până acum lui FCP Iași, tocmai echipa care în sezonul trecut a „ajutat-o” să piardă titlul. A contribuit la acest lucru și tactica păguboasă aplicată de Stoican, care nu are jucători pentru sistem 3-4-3. Și să-l încerci tocmai cu FC Steaua, care are printre cei mai rapizi jucători din Liga I…

Sepsi crește încet dar sigur, jocul său căpătând tot mai multă consistență. Să vedem câtă constanță va avea în continuare. A cucerit primul să punct extern, și acesta tocmai de-acolo de unde a pierdut FC Steaua.

Cifrele rundei

# CFR Cluj a marcat golul 1000 pe prima scenă (prin Țucudean).
# Două modificări în clasamentul all-time, Gaz Metan a trecut pe locul 28, depășind pe SC Vaslui, iar U Craiova 1948 CS pe 50, depășind pe Ardeal Târgu Mureș.
# Primul egal pentru Hermannstadt.
# Flavius Stoican a primit golul 150 ca antrenor pe prima scenă, iar Alexandru Pelici pe al 100-lea.
# Asistentul Mihai Marica (Bistrița) s-a aflat la a 50-a sa linie în Liga I.
# Meciul 100 în Liga I pentru Ct. Ștefănescu (FCP Iași) și al 50-lea pentru Deaconu (Concordia).
# Gnohéré (FC Steaua) a marcat golul 40, iar Mitriță (U Craiova 1948 CS) pe al 20-lea. Atacantul francez a ajuns astfel pe locul 6 în topul celor mai eficienți jucători străini all-time din Liga I, după Wesley 64, Eric 56, Golubović 55, Kapetanos 48 și Abdul Fatai 41.
# A apărut și primul autogol, acesta înregistrându-se în poarta dinamovistă, autor Mihai Popescu, dar cu un… asist important al lui Sg. Popovici.
# 15 debutanți în această rundă, din care doar trei autohtoni: Lang, Ndip (ambii CFR Cluj), Neicuțescu (Dinamo), Babei, Ndiaye (ambii Dunărea), Ricardo Batista, João Aurélio (ambii Gaz Metan), Halkiadakēs, Ali, Biel Company (toți Hermannstadt), Sanoh (FCP Iași), J. Mensah (Sepsi), Borta, Donkor (ambii U Craiova 1948 CS), Zgrablić (FC Voluntari).
# Apropo de Ricardo Batista, acesta devine al 12-lea portar de culoare care a apărat în Liga I (singurul din actualul sezon). Precedenții, într-o ordine alfabetică: Amamoo, Apoula, Dossey, Ebede, Fouhami, Gomis, Kouha, Ma-Kalambay, Owu, Peterson Peçanha și Zapata.