Analiza etapei a IV-a în Liga I: Etapă în umbra jandarmeriadei

A fost o nouă etapă din Liga I care a fost umbrită de evenimentele social-politice ale țării, așa cum s-a mai întâmplat de când „Ciuma roșie” și-a pus ghiarele pe această țară. În asemenea momente identificăm cu adevărat că fotbalul este doar un simplu joc și ne dăm seama cât de puerile sunt tensiunile sale în comparație cu problemele reale ale vieții.

Pentru cei care am trăit acele vremuri a fost un deja-vu. Iar „regizorii” din culise au făcut parte de fiecare dată din aceeași grupare toxică numită pe-atunci FSN, care între timp s-a metamorfozat în PSD. Oameni pașnici bătuți și răniți de niște bestii numite jandarmi, cam cum făcuseră pe la începutul anilor 90 minerii. Așa că în ultimul weekend, din nefercire, nume ca Gnohéré, Mitriță, Camora sau Carlos Fortes au dat întâietate altora, însă de o joasă factură, precum Cucoș, Cazan, Cliseru, Paraschiv, și mult mai celebrele Dan și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Dragnea. Nume care îmi provoacă rușinea că sunt concetățene cu mine. Dar spre deosebire de amintitele mineriade, la această jandarmeriadă există mult mai multe probe împotriva organizatorilor și nu mai este tătuca Iliescu să pună batista pe țambal. De aceea sunt optimist că acesta e începutul sfârșitului PSD, în pofida faptului că „vuvuzelele” lor penibile din mass-media continuă prin minciuni să încerce manipularea populația. Orice om cu bun simț și IQ măcar mediu și-a dat seama cine a fost victima și cine agresorul.

În aceste condiții, despre etapă nu sunt prea multe de spus. A ieșit în evidență anticipata revenire în bloc a celor trei favorite la titlu, CFR Cluj, Steaua și U Craiova 1948 CS, toate cu victorii în deplasare. Ba mai mult, doar au „tușit” un pic și deja au ajuns cu toate în partea de sus a clasamentului. Tot din rândul lor se află și în fruntea golgeterilor, Gnohéré și Mitriță (în foto), ambii cu câte 4 reușite. Importantă a fost și victoria lui Dinamo în fața unei rivale pentru play-off, Viitorul, gruparea alb-roșie arătând mai bine ca în startul sezonului trecut. Sepsi a confirmat forma bună, așa cum și învinsa sa la scor din această rundă, FCP Iași, a confirmat-o pe cea slabă.

Ne aflăm încă la început, așa că e prematur pentru mai multe concluzii.

Cifrele etapei
# Concordia a trecut pe locul 39 în clasamentul all-time, depășind pe RATA Târgu Mureș.
# U Craiova 1948 CS a jucat meciul său 150 pe prima scenă.
# Nou-promovata Dunărea Călărași a suferit prima sa înfrângere în Liga I.
# Până acum, Sepsi are 100% cu FCP Iași, 3 victorii din 3 posibile și un golaveraj de 7-1.
# În același timp Sepsi și-a egalat cea mai severă victorie de până acum în primul eșalon, tot un 3-0 în acest an, dar în sezonul trecut, cu ACS Poli (la 15.05.2018).
# Pentru Eugen Neagoe (Sepsi) a fost a 50-a victorie ca tehnician de Liga I.
# Golul de debut al lui Ndiaye a fost al 50-lea pentru Dan Alexa (Dunărea) ca antrenor pe prima scenă.
# Cifre rotunde ale numerelor de meciuri rotunde în Liga I: al 150-lea pentru Viera (Sepsi) – al 19-lea străin care atinge această cotă – , al 100-lea pentru Straton (Dunărea), al 50-lea pentru Cioinac (FCP Iași) și Olaru (Gaz Metan)
# Debut: Brekalo (FC Botoșani), Karnițki (Sepsi), Fedele, Baicu (ambii U Craiova 1948 CS), M. Stancu (Gaz Metan), Ciobotariu (Dinamo)
# Primul gol pentru: Ongenda (FC Botoșani), Ndiaye (Dunărea Călărași), D. Panait (Concordia), Velev (Sepsi), Fedele (U Craiova 1948 CS), Laïdouni (FC Voluntari), Fofana (Gaz Metan)