LIGA I / Răzvan Toma face analiza etapei a VI-a! K.O. PE TEREN PROPRIU

Trei echipe gazdă au fost făcute KO în această rundă: Concordia, Viitorul și FC Voluntari. Dacă la ilfovene era cât de cât de așteptat, la Viitorul mai puțin, chiar dacă a jucat în compania unei echipe dificile. De fapt, a fost mai degrabă o echipă de rezerve a Stelei, care a făcut-o KO pe Viitorul, e drept și prin intermediul unei superiorități numerice premature în teren. Însă echipa lui Hagi este dezamăgitoare în acest start de sezon, arătând multe carențe, și pe plan intern, și internațional.

De fapt nici nu are cum să fie altfel, când mai gruparea din Ovidiu arată mai degrabă a târg de fotbaliști decât a grupare sportivă, gata să fie vânduți oricând, e drept, nu oricum. Concordia a dat acum mai mult pe mere, decât ce luase etapa trecută pe pere. Să zicem însă că are un complex în fața Astrei, de la care a tot primit upercuturi. Cât despre FC Voluntari, ea nu face decât să confirme statutul de salvată la limită de la retrogradare. Este de departe cea mai slabă echipă a prologului. Iar pe spatele ei, U Craiova 1948 CS a izbutit cel mai mare scor realizat în istoria ei în deplasare.

Aproape mai dezamăgitoare decât Viitorul mi se pare CFR Cluj. E drept, acum la Mediaș a jucat complet cu o echipă de rezerve, scăpând cu mare noroc de înfrângere, portarul debutant Jesús Fernández fiind la mare înălțime. Însă nici titularii nu sunt departe de jocul acesta mat și tare mi-e teamă pentru partida retur cu F91 Dudelange. Tot la debuturi trebuie notată și apariția galonatului Júlio Baptista (în foto), care este un eveniment, o lovitură de imagine dată de gruparea din Gruia. Să vedem cât va putea deveni și una din punct de vedere sportiv.

Dunărea Călărași confirmă forma bună și continuă să-și joace bine rolul de revelație. Este „lucrarea de doctorat” a lui Alexa în ale antrenoratului. Până acum arată reușit. Adversara sa, FCP Iași este un exemplu tipic românesc de cum se poate strica într-un timp cât se poate de scurt o construcție reușită. Scria cineva pripit cum că în sezonul trecut colaborarea cu Arcadie Zaporojeanu ar fi fost un eșec! Un fapt deloc conform cu realitatea. Din contră, a fost cea mai bună perioadă din scurta istorie a fostei Tricolorul Breaza, când s-a reușit accederea în primele șase echipe ale României, ceea ce nu se va mai vedea prea curând la Iași, ca să nu mai amintesc de ce jucători competitivi pentru Liga I avea în sezonul trecut, precum Platini, Qaka, Jô Santos, Kizito ori Pedro Mendes. Echipa de-acum a ajuns o umbră a celei de-acum câtva luni.

Cifrele etapei:

# U Craiova 1948 CS a marcat 20 de goluri lui FC Voluntari în Liga I pe care totodată a bătut-o în toate cele 5 partide disputate în Ilfov.

# Steaua i-a marcat 40 de goluri lui Viitorul.

# Astra a trecut pe locul 22 în clasamentul all-time, depășind pe Corvinul Hunedoara.

# Marius Avram (București) a arbitrat al 200-lea său meci la centru în Liga I.

# Raul Rusescu a marcat primul său gol de la revenirea la Steaua. Ultimul data din 16.05.2015, de la partida FC Brașov – Steaua 2-3, când izbutise o „dublă”.

# 3 debuturi în Liga I: Jesús Fernández, Júlio Baptista (ambii CFR Cluj) și Corban (FC Botoșani).

# Primele goluri înLiga I pentru Bègue (Astra) și Kanda (Dunărea Călărași).