Analiza etapei a 12-a. Adioul lui Ilie Balaci

Principala beneficiară a acestei runde a fost CFR Cluj, care fără să strălucească, ba chiar la un moment dat s-a văzut dominată pe propria arenă de o echipă mai slab cotată cum este FCP Iași, a preluat șefia clasamentului. A fost un 1-0 mat dar foarte eficient.
Pentru prima oară în acest sezon, Steaua a suferit două înfrângeri consecutive. Iar acest ultim eșec a fost unul istoric pentru că a fost învinsă în premieră de noua echipă a Craiovei care spre deosebire de atâtea alte dăți în fața rivalei a reușit să întoarcă un handicap. Meciul s-a jucat sub emoția dispariției lui Ilie Balaci, fapt care a influențat, poate chiar decisiv, moralul ambelor tabere. A fost a 13-a confruntare dintre cele două care s-a dovedit a fi fost cu ghinion pentru roș-albaștri.

Gaz Metan n-a reușit să evadeze din condiția sa de echipă mică, pierzând un meci pe care la un moment dat se credea că-l va câștiga fără probleme. Se pare că echipa medieșeană are rău de înălțime, căci această victorie ar fi adus-o pe poziția a doua, la egalitate de puncte cu noul lider.

A dispărut și ultimul zero, cel al victoriilor lui FC Voluntari, care odată cu revenirea lui Ioan Andone pe bancă a obținut primul său succes din acest sezon, la scor, în fața vecinei de județ, Concordia, cea care la ultima deplasare o răpusese pe Steaua!
Lipsa de constanță s-a putut remarca și în rezultatul meciului Viitorul – Sepsi, echipe cu comportări diametral opuse în etapa trecută.

În schimb constante au rămas Hermannstadt și Dinamo care au în continuare aceleași rezultate modeste, în pofida schimbărilor efectuate pe băncile lor tehnice.

Cifre

# Prima victorie a lui U Craiova 1948 CS în fața Stelei, într-a 13-a confruntare dintre cele două pe prima scenă. De altfel, tocmai de la 01.09.2002 (când a fost 3-1 în Bănie pentru vechea Universitatea) nu mai pierduse Steaua în fața unei echipe din Craiova. Totodată cu acest prilej, echipa olteană a marcat al 200-lea său gol pe prima scenă (prin Fedele).
# FC Botașani s-a aflat la meciul 200.
# Sepsi a marcat al 50-lea gol (prin Tandia).
# Revenirea lui Mircea Rednic în Liga I a însemnat meciul său 300 ca antrenor în acest eșalon, în aceeași calitate primind și al… 300-lea gol (de la Ndiaye).
# Încă alți doi antrenori au primit goluri „rotunde”: Dorinel Munteanu (Concordia) pe al 200-lea (de la Căpățînă), iar Constantin Enache (FC Botoșani) pe al 150-lea (de la Yazalde).
# În schimb, Mihai Teja (Gaz Metan) l-a „înscris” pe al 50-lea (acesta al lui Yazalde). Dar ce folos.
# Numere „rotunde” la meciuri pe prima scenă: al 200-lea pentru Mateiu (U Craiova 1948 CS), al 100-lea pentru Gnohéré (Steaua), al 50-lea pentru Mihai Popescu (Dinamo).
# Destule debuturi: Kabasele (FC Voluntari), Koukou, Trusescu (ambii Astra), Meza (U Craiova 1948 CS), Carnat, Clémence (ambii Dunărea).
# Al 10-lea gol pentru Tandia (Sepsi) și Daniel Popa (Dinamo).
# Primul gol pentru J. Mensah, Jovanović (ambii Sepsi), Armaș, Gadze, Kabasele (toți FC Voluntari). Așadar, numai străini de la două echipe.
# Marcel Bîrsan (București) a condus pentru a 100-a oară un meci de Liga I.