Analiza etapei a 13-a. ȘI S-A DUS UN TUR

Ultima etapă din turul regular a fost un nou marș forțat al echipelor oaspete. Se pare că în Liga I devine tot mai greu să câștigi din postura de gazdă. Steaua fost singura care a învins astfel, însă și ea cu dificultate ajutată de nelimitata stângăcie a defensivei FC Voluntari.

CFR Cluj continuă să fie prima, chiar dacă fără strălucire. De această dată însă a învins pe un teren foarte dificil, la Sfântu Gheorghe, forțând când a trebuit, dar având și noroc. Asta e o veche părere de-a mea, cine marchează la epilog, indiferent că a crezut în propria șansă, că și-a dorit mai mult victoria, că a forțat până în ultima clipă sau alte asemenea fraze din limbajul de lemn al fotbalului, are noroc. CFR Cluj însă merită felicitată pentru că a reușit să se adune după acel start dezolant de sezon și după luptele intestine ce i-au urmat. A dovedit încă o dată că știe să se adapteze situației. Steaua, în schimb, ca și anul trecut, a comis-o tocmai atunci când zici că nimic nu o mai poate opri de a mai coborî de pe prima poziție. Ca să nu spun că echipa de-acum mi se pare mai slabă decât cea din sezonul trecut. Mai slab decât în sezonul trecut a arătat la general și U Craiova 1948 CS, cu tot cu acest nou nume pompos. Acum la final a mai dres busuiocul, mai ales cu acest KO din ultima etapă dat pe terenul unei echipe care în mod tradițional îi creea probleme, am numit-o pe Astra. Pe parcurs însă a pierdut numeroase puncte facile.

Să notăm și prima victorie în deplasare de pe prima scenă pentru Hermannstadt, e drept și cu un ajutor dibn partea arbitrului István Kovács la primul gol. Însă și adversara, FCP Iași, continuă seria slabă, suferind a patra înfrângere consecutivă care o îndepărtează aproape decisiv de zona play-off-ului.

Dinamo continuă să lase uși deschise contraperformanțelor, terminând în premieră o jumătate de sezon, e drept dacă ne referim doar la cel regular, antepenultima. O poziție cât se poate de conformă cu ceea ce arată în teren. La o echipă e slabă, cu jucători modești, niciun antrenor nu poate face minuni.

Cifre
# U Craiova 1948 CS a urcat pe locul 47 în clasamentul all-time, depășind o echipă activă pe prima scenă, FCP Iași, ceea ce se întâmplă mai rar.
# Eugen Neagoe (Sepsi) s-a aflat la al 150-lea său meci ca antrenor în Liga I, iar Nicolae Dică (Steaua) la al 50-lea.
# Numere de meciuri rotunde pe prima scenă pentru Dâlbea (Hermannstadt) la al 100-lea și pentru Pat. Petre (FCP Iași) la al 50-lea.
# Două debuturi, încă doi străini: Pedro Moreira (Hermannstadt) și Trujić (FC Botoșani).
# Al 20-lea gol marcat de Tudorie (FC Voluntari) și primul pentru Dumitriu (Hermannstadt).