OPINIE / Alin Buzărin scrie despre grija față de spectatori în fotbalul civilizat: O treabă mică, dar mare

Realul merge prost, mai prost decât oricând în ultimii douăzeci de ani. Suferă acut și cronic după Cristiano, se chinuie cu Lopetegui, bâjbîie cu Solari, dar rămâne un mare club.

Priviți fotografia! E făcută într-una din numeroasele toalete pentru bărbați de pe Bernabeu. Ceea ce vedeți deasupra clasicelor pisoare nu e doar arhicunoscuta emblemă a clubului. Acele chenare cu sigla cuprinzând coroana regală sunt de fapt niște monitoare tv. Unde spectatorul, în timp ce face treaba mică, vede imagini în direct, din meciul pe care tocmai l-a abandonat pentru câteva minute din cauza necesității imperioase de a micționa!

Nu e nevoie să aștepți pauza. Te ridici frumușel de la locul tău, faci un minut-două până la toaletă (sunt cu sutele, la toate tribunele, peluzele, la toate etajele) te așezi în fața pisoarului și în minutul acela în care reduci presuinea intravezicală prin eliberarea conținutului te uiți frumușel la Benzema, la Marcelo, la ceilalți! După care mai faci un minut până la locul tău, te așezi frumușel și continui vizionarea. Cam asta înseamnă grija față de spectatorul care dă bani pe bilet. Să-i pui la toaletă monitor cu imagini în direct din meci, să nu piardă vreun gol sau vreo fază importantă în timp ce se ușurează!

Acum mai mulți ani, la un banal meci de campionat pe Bernabeu, urmărit în baza unui bilet de 55 de euro, deloc ieftin, de undeva de sus, de la cucurigu, dintr-o zonă cât se poate de proastă a imensului stadion, la un moment dat am simțit că vine de sus un val de căldură. Afară erau vreo 15 grade, se însera. Un pulover pus pe umeri era destul, iar o geacă subțire însemna chiar prea mult. Însă organizatorii au găsit că s-a făcut cam răcoare și au dat drumul unor imense tunuri cu aer cald, menite să aducă temperatura la nivelul de dinaintea înserării. Asta tot grijă și respect față de spectatorul plătitor înseamnă!

Să mai vorbim despre scaunele neșterse de praf cu lunile de pe stadioanele noastre? Despre munții de gunoaie din tribune? Despre cozile de sute de oameni de la toalete din timpul pauzelor? Despre mizeria din aceste toalete? Despre reflectoarele care se sting la doar câteva minte de la fluierul final carre te obligă să mergi prin cel mai profund întuneric la doar câțiva pași de stadion?

Nu mai vorbim. Ne punem doar întrebarea cum o fi rezolvat Realul problema monitoarelor în toaletele pentru femei. Probabil că au fost montate pe dosul ușilor, cine știe….Să avem presiune, asta ne dorim!